Bronzovou sochu na podstavci vytvořil akademický sochař Kryštof Hošek. I s přípravami na ni pracoval půl roku. „Detailně jsem si prohlížel prezidentovy fotografie a filmy o něm, třeba Občan Havel. Snažil jsem se ho ztvárnit takového, jakým byl v civilním životě – přirozený, vtipný a inspirativní pro ostatní. Nejtěžší bylo vystihnout jeho úsměv," popsal Hošek.

Slavnostního odhalení se zúčastnil i bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který přečetl Havlův projev o Evropské unii z roku 2006. „Jednou mi ten projev dal, ať ho klidně vydávám za svůj. Já jsem to samozřejmě odmítl. Rozhodl jsem se, že ho přečtu tady, protože jeho slova ani minutu, hodinu či den neztratila na své aktuálnosti," uvedl Kocáb.

O tom, že Havlův odkaz stále žije v mnoha srdcích těch, kteří ho obdivovali, svědčí i skutečnost, že odhalení jeho busty v Letovicích přihlížela celá řada lidí. Mladá i starší generace. „Líbí se mi, že byl hodným prezidentem a bral ohled na všechny," řekla třeba čtrnáctiletá Kateřina Šrenková z Brna.

Zdroj: DENÍK/Petra Srstková

Šedesátiletý Zdeněk Kacetl z Letovic kousek od parku bydlí a podle svých slov se jeho krásou bude kochat pokaždé, když půjde kolem. „Myslím, že busta se opravdu povedla. Ještě hezčí to tady bude na jaře, když všechno pokvete. Václav Havel byl jedním z nejlepších prezidentů, jakého jsme kdy měli," zhodnotil muž.

Podle zástupců spolku Paleta stála busta kolem sto padesáti tisíc korun. Část peněz vybrali na benefičních akcích, pomohlo i město Letovice. „Od počátku jsme ale naráželi na nevoli některých představitelů města, kteří se snažili projekt různými způsoby znemožnit nebo zpomalit," vzpomněla předsedkyně spolku Paleta Drahoslava Kráčmarová. Spolek bustu Letovicím věnuje, protože letos slaví osmdesát let od povýšení na město.

Starosta Letovic Vladimír Stejskal bude rád, když se park s Havlovou bustou stane místem společenského setkávání. „Poblíž je knihovna, tak by si tady lidé třeba mohli číst knížky. V prosinci tady přibudou lavičky. Mám radost, že jsme se po všech peripetiích domluvili, že busta Václava Havla v Letovicích bude, a hlavně, kde ji necháme postavit. Podle mého si to Havel zaslouží," sdělil Stejskal. Podobná socha je v České republice na veřejně přístupném místě už jen v parku v Litoměřicích.