„Jarmark pořádáme poprvé. Rádi bychom z něj udělali tradiční akci, na kterou budou jezdit rodiče s dětmi ze širokého okolí," uvedla za pořadatele Zuzana Kudličková.

Původně se měl jarmark s tvořivými dílnami z velké části konat na prostranství vedle Švýcárny. Jenže mráz udělal pořadatelům čáru přes rozpočet. „Museli jsme vše přesunout do prostor Švýcárny a budovy seníku," dodala Kudličková.

Příchozí si například vyzkoušeli sázení osení, výrobu zvířátek z vlny, malování na obličej, pletení pomlázek a viděli vynášení Morany. Ochutnali také tradiční velikonoční pokrmy. Například jidáše. „Už jsou skoro všechny snědené. Pojďte rychle ochutnat," hlásila před třetí odpoledne paní Milena z jižních Čech. Sama doma připravuje koledníkům na Velikonoce tradiční sekanici. „Je lepší než chlebíčky. Ta je zde k ochutnání také. Do té původní ale patří i kopřivy, ty tady ovšem nebyly," usmívá se žena s rukama od mouky.

V opraveném historickém seníku leží v místnosti v přízemí hromada vrbových proutků. A také několik pomlázek. „Jo, my amatéři se tady pachtíme, pak přijde profík a uplete žílu za pět minut," směje se muž v modré pracovní bundě.

Tím profíkem je Ivan z Kuřimi, který nechtěl uveřejnit celé své jméno. „Pracuji v Blansku a chlapi z práce by se mi smáli. Pomlázky jsem se naučil plést sám podle knížek. Když se někde pletou žíly, jedu se tam podívat, abych se zdokonalit. Každý rok upletu kolem Velikonoc asi sto pomlázek," dodal muž.

Další zajímavá akce se ve Švýcárně a jejím okolí bude tradičně konat na konci května. Festival pro veřejnost, Setkání v Moravském krasu. Při oslavách Evropského dne muzeí a parků bude otevřená jeskyně Býčí skála, prostor u Staré Hutě ovládnou ukázky dobové tavby v pecích. Na programu budou také prohlídky Josefovského údolí. Švýcárna pak nabídne ekohry a řemeslné dílny.