Někteří měli různé podoby. Například ten Jana Runštuka se skládal hned z šestatřiceti malých draků. „Toto je druh draka, který se prodává po šesti metrech. My jsme ho vylepšovali, nastavovali, až jsme se dostali na sto osm metrů. Tady ale nejsme schopni celého draka pustit, protože bychom zabrali moc místa a lidé by nám překáželi," usmívá se muž, který do Bořitova přijel z Hradce Králové. Podle něj je tento drak efektní při zemi. „Je lehký, takže když se zklidní vítr, začne stoupat od hlavy do oblohy, ocas je pak kolmo třeba až do výšky pátého patra," popisuje Runštuk. Drak může být i osvětlený a jeho majitel zvažuje, že ho v budoucnu vylepší ještě o zvukové efekty.

Pořadatelé drakiády z Drakiádního klubu Černá Hora a společnosti Draci.net byli spokojení. Svítilo slunce a vítr foukal tak akorát. Pořadatel Petr Valenta ale vyvrací zažitou domněnku, že draci se dají pouštět jen na podzim. „S draky se létá celý rok, hlavně musí foukat. A určitě to není jen zábava pro děti," říká Valenta.

Na drakiádě se soutěžilo v kategoriích jednolaných a akrobatických dvoulaných draků. „Hodnotí se hlavně kvalita draka, jak vypadá, jak s ním dotyčný umí létat, jak ho udrží ve vzduchu. U akrobatických draků je třeba předvést různé figury ve vymezeném čase a posuzuje se kvalita provedení," přibližuje Valenta. Dvacátého ročníku drakiády se podle něj zúčastnilo kolem padesáti soutěžících. Desítky dalších byly v rolích diváků nebo si draky pouštěly jen tak.

Mezi těmi byla například Leona Ženatová z Bořitova. „Chodíme se sem hlavně dívat. Ale dnes jsme přímo zde draka koupili, tak ho rovnou zkoušíme," popisuje žena, jejíž pětiletá dcera Nela pevně drží v rukou lanko od draka v podobě papouška.

To Kubálkovi z Holešova jsou v létání s draky profíky. Čtyřletá Emily a desetiletý Adam ve svých kategoriích vyhráli, i když draci byli mnohem větší než oni. S draky v Bořitově létali i jejich rodiče a dědeček. „Když byl syn malý, koupili jsme mu prvního draka. A pak nás to tak chytlo, že jsme se o to začali zajímat profesionálně. Dnes jezdíme létat s draky i do Vídně, máme nočního draka, speciální naviják ze Singapuru a podobně," říká Tomáš Kubálek. Na bořitovské drakiádě se jim líbilo. „Udělali jsme si celá rodina výlet i s piknikem. Počasí vyšlo, vítr fouká, draci létají dobře, jsme spokojení," dodává Kubálek.