Jedovnická škola se tak stala jednou z prvních, která se v roce 2014 zapojila do projektu Pavla i Ivany Tykačových Obědy pro děti. Prostřednictvím charitativní organizace děti ze sociálně slabých rodin, vytipovaných učiteli, dostávají obědy po celý školní rok zdarma. „Nikdy před zhlédnutím té reklamy mě nenapadlo, že jsou v Česku děti, kterým chybí jídlo. Byla to pro mě tvrdá rána, a proto jsem musela začít něco dělat.," vzpomínala Štěpánková.

Podle manažerky charitativních projektů manželů Tykačových Jany Skopové se zájem o službu každoročně rapidně zvyšuje. „Například minulý školní rok jsme pomohli zhruba třem tisícům žáků. Letos už jich bylo o dva tisíce víc," srovnala.

Kdo a jak moc pomáhá· Do projektu Obědy pro školáky ministerstva práce a sociálních věcí se letos na jižní Moravě zapojilo 866 dětí ze 48 škol.
· Projekt manželů Tykačových Obědy pro děti letos v kraji podpořil 356 žáků z 55 škol. Přidaly se i 3 školy z Vyškovska a 2 z Blanenska.
· Podle statistik je chudobou v Česku ohroženo 18 % dětí mladších šestnácti let.

Jak upozornila Štěpánková, školní obědy hrají i další důležitou roli. „Na jídlo chodí děti společně. Sedí u jednoho stolu, kde se mezi nimi tvoří silnější vazby. Na žáky, kteří jdou ihned po škole domů, se ostatní dívají jinak," popsala učitelka.

Dotovanými obědy se snaží pomoct dětem z chudých rodin i ředitel Základní školy Drnovice na Vyškovsku Miroslav Zemánek. Už druhým rokem spolupracuje s Jihomoravským krajem, který se zapojil do celorepublikového projektu ministerstva práce a sociálních věcí Obědy pro školáky. „Letos u nás ale běží naprázdno. Rodiče nedodali potřebné dokumenty, které by zajistily obědy pro jejich čtyři děti," přiznal ředitel. Jak dodal, nechápe, jak můžou být rodiče tak laxní. „Nedokázali si zajít ani na úřad práce," doplnil.

Právě tam by dostali potvrzení o pobírání příspěvků v hmotné nouzi, což je jedna z podmínek ministerstva. „Zákonní zástupci dítěte musí doložit souvislý tříměsíční nárok na tyto dávky," upřesnila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Adéla Pobořilová.

Komplikovanost procesu potvrdil i ředitel bučovické Základní školy 710 Aleš Navrátil. „Podmínky ministerstva jsou dost drastické, a proto jsme do toho nešli. Potřebným dětem jsme sehnali peníze na obědy přes sponzory," prozradil ředitel.