Blíží se konec roku a ve městech a obcích na Blanensku už připravují rozpočty na příští rok. Od novely zákona o rozpočtovém určení daní, podle které mělo do pokladen menších měst a obcí putovat více peněz, si vedení obcí moc neslibuje. Raději počítají s podobnými příjmy jako loni a příští rok budou šetřit. A to hlavně na provozních nákladech, jako jsou energie.

V Blansku počítají zhruba se stejnými příjmy do městské kasy, jaké byly loni. „Podle novely zákona bychom sice měli dostat peněz více, držíme se ale zkrátka a s penězi navíc raději nepočítáme," řekl starosta Blanska Lubomír Toufar. Příští rok tak chtějí v Blansku šetřit. „Hospodářská krize je stále znát, a tak se budeme snažit ušetřit například na elektřině. Máme ale naplánované i nějaké investice, například zateplení ZŠ Salmova, zateplení některých bytových domů nebo bude pokračovat obnova sídliště Sever," uvedl Toufar.

Postup schvalování městského rozpočtu v Blansku ale letos prošel změnami. „Zažitý postup v Blanku byl takový, že jsme nejprve schválili rozpočtové provizorium a až po několika měsících jsme schvalovali samotný rozpočet," vysvětlil Toufar. Rozpočet na příští rok už vedení města připravovalo jinak. „Teď v prosinci už budeme schvalovat přímo rozpočet. Výhoda tohoto řešení je v tom, že už v zimě můžeme zahájit práce na výběrových řízeních k veřejným zakázkám. To jsme s rozpočtovým provizoriem nemohli," řekl starosta Blanska.

I v Boskovicích v těchto dnech jednají o rozpočtu na příští rok. „Díky novele zákona máme letos dostat o osmnáct milionů více než loni. Vše je ale zatím jen na papíře, a tak s tím raději nepočítáme. Nemáme totiž zatím jistotu, jestli od státu peníze navíc skutečně dostaneme," řekl starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek. V rozpočtu na příští rok se podle něj možná objeví stavba sportovní haly. „Tato investice ale musí nejprve projít schválením zastupiteli," dodal Dohnálek.

V Letovicích o rozpočtu jednají už téměř měsíc. „Zatím přesně nevíme, jak bude stát přerozdělovat peníze. Vypadá to ale, že na tom budeme podobně jako loni. Zatím se rozhodujeme, jestli přistoupíme k rozpočtovému provizoriu jako minulý rok, nebo už sestavíme rovnou rozpočet," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal.

Podle něj ale v Letovicích budou příští rok šetřit. „Pokusíme se ušetřit například na energiích. O nějakém propouštění ale neuvažujeme," uvedl Stejskal.

V Olešnici a v Adamově sázejí na rozpočtové provizorium. „Kvůli novele zákona vůbec nevíme, kolik peněz nakonec dostaneme. Raději tedy počkáme, až budeme mít jasno, a potom teprve schválíme rozpočet," řekl starosta Olešnice Zdeněk Peša.