Podle Fadrné se v oblasti náhradní rodinné péče v Blansku nezaměřují jen na vyhledávání vhodných osvojitelů a pěstounů, ale také dětí vhodných k osvojení nebo ke svěření do pěstounské péče.

Městský úřad Blansko vydal v loňském roce také tři rozhodnutí o svěření dětí z Blanenska do náhradní rodinné péče. „O jedno dítě z Blanenska se budou starat pěstouni a další dvě si nové rodiny osvojí," dodala Fadrná.

Loni podali lidé z Blanenska pět žádostí o náhradní rodinnou péči. Z toho se jedenkrát jednalo o žádost o osvojení. Čtyři žádosti se týkaly pěstounské péče. „V současné době je v evidenci oddělení sociálně právní ochrany šestnáct nevyřízených žádostí o náhradní rodinnou péči," upřesnila Fadrná.

Sedm žádostí je o osvojení. V šesti případech žádají lidé o pěstounskou péči. Ve třech žádostech o osvojení a současně i pěstounskou péči. „Ve srovnání s předchozími lety jsme však loni zaregistrovali žádostí méně," dodala Fadrná.

Pracovníci blanenského městského úřadu jsou nyní v kontaktu s dvaatřiceti rodinami a jednačtyřiceti dětmi. Loni si připsali sto dvacet návštěv v rodinách svých klientů nebo v ústavních zařízeních.