Podle firmy Stavkom, která park buduje, mohou za zdržení nesoulady mezi projektem pro stavební povolení a architektonickou studií. Výsledkem je rozdíl zhruba dvaceti centimetrů mezi studií a skutečností, který stavbu komplikuje. „Náklady z toho vzniklé navíc bude naší firmě hradit něsto Blansko,“ řekl Deníku Rovnost jednatel Stavkomu.

Projekt pro stavební dokumentaci vypracovala firma PlanPoint z Prahy. „Stavební firma, která vyhrála výběrové řízení, měla vypracovat realizační projekt a ten pak mělo odsouhlasit město Blansko. Tento projekt jsme ale neviděli a jak mi říkal architekt Habina, neviděl ho ani on,“ sdělil Filip Fritscher z PlanPointu. Jak říká, smlouva je přístupná na internetu a jasně z ní vyplývá, že vicepráce má platit Stavkom.

Náklady za Duklu
· 30,5 milionu korun zaplatilo v roce 2011 město Blansko za koupi chátrajícího hotelu Dukla.
· 6,9 milionu korun byla cena za demolici hotelu, o které rozhodlo referendum v roce 2014.
· 8 milionů korun zatím stála stavba klidové zóny.

Jak uvedl Marek Štefan z investičního odboru města, je nutné posunout obrubníky a betonové sedáky. „A také přetřít a dokončit pergolu,“ doplnil Štefan.

Přetření kovové pergoly na ohnivě červenou uhradí architekt Martin Habina, kterému se původně navržená barva nelíbí.

Zakázka za osm milionů korun se městu prodraží zhruba o dva miliony. Radnice se Stavkomem v uplynulých týdnech intenzivně jednala o vyřešení sporných bodů. „Odpovědi na otázky, kolik bude stavba v celkovém součtu stát, jestli město uplatní vůči stavební firmě nějaké smluvní sankce a podobně, závisí na přístupu firmy k dokončení stavby. Definitivní rozhodnutí přísluší zastupitelstvu,“ konstatoval Štefan.

Město chce, aby byla odpočinková zóna hotová nejpozději do konce září.

Jak dopadne vyúčtování, neví ani opoziční zastupitel Emil Pernica. Na červnovém zasedání zastupitelstva nedostal uspokojivé odpovědi. „Sedmadvacátého července máme mimořádné zasedání. Na ně si chystám další interpelace, aby se další náklady nezametly pod koberec,“ plánuje Pernica.