O kolik přesně, zatím není jisté. „Už nyní je zcela nereálné, že město bude doplácet ze svého jedenáct milionů, jak bylo v plánu. Bude to víc. O kolik, v tuto chvíli ještě nevíme,“ potvrdil boskovický starosta Jaroslav Dohnálek.

Stavební firmě zatím Boskovičtí zaplatili přes dvacet milionů korun. Od státu však ještě podle Dohnálka z přislíbené dotace nedostali zatím ani korunu. „Naopak jsme obdrželi rozhodnutí, že nám chtějí na projekt krátit dotaci. Za údajné chyby při zadávacím řízení, co se týká výběru dodavatele. Nechápu to. Podali jsme proti tomu rozpor. Je možné, že se o dotaci budeme i soudit,“ poznamenal.

V Boskovicích vyroste moderní polytechnické centrum.
Na polytechnické centrum dostanou 62 milionů

Zároveň dodal, že na nejbližším zastupitelstvu se budou projednávat také vícepráce na výstavbě centra. Za zhruba milion korun. Část z nich padá podle starosty na vrub projektanta. I zde je ve hře možná žaloba.

Nové centrum

Výstavba centra má přijít na bezmála třiasedmdesát milionů korun.
Přibližně dvaašedesát milionů měla pokrýt dotace.
Hotovo má být letos v září.
Centrum bude stát v místech, kde město před několika lety začalo stavět sportovní halu.
Stavbu však stoply technické problémy a hlavně protesty místních.
Součástí centra je také parkoviště pro patnáct aut.

Jak však uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj, které dotaci prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu přislíbilo, bude dotace proplácena až po realizaci projektu. „V současné době řeší Centrum pro regionální rozvoj námitky proti jeho stanovisku ke kontrole kvůli podezření na porušení zákona o zadávání veřejných zakázek,“ přiblížila mluvčí ministerstva Veronika Vároši.

Zmínila, že pokud centrum setrvá na svém stanovisku a dotace bude krácena, město bude moci podat námitky. „O těch pak dle zákona o rozpočtových pravidlech rozhodne ministryně pro místní rozvoj,“ vysvětlila Vároši.

Na dotace se tak Boskovičtí zatím spoléhat nemůžou. Radní proto odsouhlasili úvěr na třicet milionů korun. „Je to pojistka. V této chvíli prostě nevíme, kdy dotace dorazí a v jaké výši,“ uzavřel Dohnálek.

Nové výukové prostory mají využívat zejména žáci základní škol Slovákova, Sušilova a z náměstí 9. května i další školy v regionu. „Jeho smyslem je lépe připravit žáky na budoucí povolání. Zlepší se v pracovních činnostech a přírodovědných a technických předmětech,“ uvedla před začátkem stavby bývalá boskovická místostarostka Dagmar Hamalová.

Vizualizace Jabloňové zahrady za kořeneckým muzeem.
Za kořeneckým muzeem vznikne jabloňová zahrada s jezírkem a posezením

Vzdělávací centrum však má řadu kritiků. „Jsou s tím jen starosti. Podle mě si školy veškerou výuku zvládnou obstarat samy. Kdyby v místě vzniklo raději navrhované sportoviště, vyšlo by to levněji a posloužilo víc lidem,“ poukázala například obyvatelka Jaroslava Černá.