„Největší nápor byl v červnu, ale přijímat přihlášky budeme i první dva týdny v září. Určitě nebudeme odmítat talentované děti," uvedl ředitel základní umělecké školy v Letovicích Petr Křivinka.

Zápis bude i na obou základních uměleckých školách v Blansku a také v Adamově. „Děti se mohou přihlásit ještě v prvním zářijovém týdnu od třinácti do sedmnácti hodin. Hudební obor ale už máme téměř zaplněný," sdělila asistentka ředitele adamovské školy Lenka Bočková. Podobně jsou na tom v umělecké škole ve Velkých Opatovicích. „Přihlášky přijímáme do šestého září. Místa ještě jsou, ale v kytaře a klavíru už je jich jen pár," upozornila ředitelka Marcela Ladecká.

Na školách v Jedovnicích a Boskovicích už je téměř plno. „Zápis žáků proběhl již v květnu, ve všech oborech máme, až na malé výjimky, plno. V tanečním oboru navíc několik let poptávka převyšuje nabídku. Školné pro letošní školní rok zůstává beze změny," řekla ředitelka boskovické školy Stanislava Matušková.

Dražší školné

V novém školním roce budou muset v některých případech rodiče sáhnout hlouběji do kapsy. O deset korun měsíčně se školné zvýší na školách ve Velkých Opatovicích a Jedovnicích. Připlatí si nově i děti v Soukromé základní umělecké škole v Blansku. „Půjde však jen o mírné navýšení. Přesná čísla zatím nevím," zmínila ředitelka Miluše Jeřábková.

Školy připravují od září také novinky. Soukromá škola v Blansku nově zavádí výuku hry na klarinet a trubku. „Máme také nové školené učitele hry na příčnou flétnu a na jazzdance," prozradila ředitelka s tím, že stále přijímají nové členy do folklorních souborů a skupiny Star dance.

Nabídku letos rozšiřují ve velkoopatovické škole. „Otevíráme sólový zpěv a jako jedni z mála v okolí i hru na varhany," uvedla Ladecká.

Podmínky pro výuku zase vylepšují v jedovnické "zušce". „Podařilo se nám domluvit další třídu v budově střední průmyslové školy, máme tam tak už tři. V nové třídě budou mít zázemí smyčcové nástroje," řekla zástupkyně ředitele Kateřina Klimešová.