Cesta k celostátnímu vítězství pro něj začala už loni na podzim, kdy se za pomoci učitelky chemie z letovické základní školy začal připravovat na okresní kolo. „Scházeli jsme se vždyv pondělí ráno. Později i ve středu po škole. Hodně mi to pomohlo,“ pokračoval.

V základní škole mají žáci k dispozici velkou chemickou laboratoř. „Chemie seu nás učí od osmé třídy. Děti také můžou jednou týdně navštěvovat takzvaná chemická praktika, kam chodí i Tomáš,“ upozornil ředitel školy Miloš Randula a zdůraznil, že na úspěchu žáka má nemalý podíl i pomoc zkušené vyučující.

Ilustrační foto.
Odbočit u Sebranic směrem na Brno je peklo, stěžují si řidiči na křižovatku

Tomáš Brablec minulý týden vyhrál celostátní kolo soutěže Mladý chemik.Zdroj: Deník / Adam KubíkZkušenosti ze školní laboratoře student využili v celostátním kole soutěže. „Byla rozdělená na teoretickou a praktickou část. Teoretická měla deset stran. Pár úkolů jsem musel tipovat. Praktická část, která se skládala ze dvou úkolů, mne bavila více,“ popsal výherce.

Budoucnost v oboru chemie Tomáš nevylučuje.V září zamíří na gymnázium v Boskovicích.

Rozhodování o vysoké škole mu možná usnadní padesátitisícové stipendium na studium Chemicko-technologické fakulty v Pardubicích, které bylo součástí výhry. Kromě něj získal i nový notebook a zlatý pohár.

Bouřka. Ilustrační foto.
Na jihu Moravy hrozí silné bouřky, varují meteorologové