Návštěvníci jako by se rázem ocitli hned v několika známých filmech najednou. V přízemí na ně čekal Indiana Jones, známý filmový archeolog. Hlavně děti směřoval k tomu, aby si zkusily vyhrabat z písku kosti nebo různé archeologické poklady a prolezly si jeskyni. Za odměnu po vystoupání schodů se zájemci mohli vyfotografovat s Marylin Monroe. „Dejte si sušenku, dejte si sušenku. Po některých se zvětšíte, po některých zmenšíte. Ale trochu se nám pomíchaly, tak až ráno zjistíte, kterou jste měli,“ nabízeli netradiční občerstvení Alenka s Kloboučníkem známí z pohádky Alenka v říši divů. A kdo se napil kouzelného nápoje, mohl v Zeleném salonku objevit tajné dveře.

V Hudebním salonu zněl valčík, a kdo chtěl, mohl si zatančit s hlavními postavami filmu Kráska a zvíře. Respekt budil Spiderman i Darth Vader z Hvězdných válek, hladový Asterix po návštěvnících loudil jídlo, nejlépe divočáka. Nechyběla ani trocha napětí. „Ničeho se nedotýkejte, nacházíme se na místě činu. Byl zde zavražděn muž,“ upozornil přítomné doktor Watson a spolu s Sherlockem Holmesem se snažil případ vyřešit.

Z prohlídky byla nadšená například skupina čtyř dětí z divadla Kolárka. „Je to skvělé, moc se nám zde líbí. Nevěděli jsme, že prostory muzea jsou tak krásné. Úžasný byl Darth Vader, Asterix i Alenka. Ale máme i trochu strach, stala se zde vražda,“ hodnotila za všechny čtrnáctiletá Tereza Horáčková.

Spokojená byla i ředitelka muzea Pavlína Komínková. „Muzejní noc byla letos o hodinu delší než loni, možná i proto přišlo víc lidí. Napočítali jsme asi šest set šedesát návštěvníků. Kromě části přízemí, kde se připravuje nová expozice, si prohlédli téměř všechny prostory zámku, mimořádně jsme otevřeli i opravenou věž,“ shrnula ředitelka. Při řetězových prohlídkách se příchozí setkali asi s dvaceti filmovými postavami. „Téma filmu jsme zvolili proto, aby prohlídky byly atraktivní pro co nejvíc lidí. Pro příští rok uvažujeme o tématu komiksu,“ dodala Komínková.