Velkého netopýra našel v Císařské jeskyni poblíž Ostrova u Macochy zoolog Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky Jan Zukal. „Byl to skutečně vzácný nález, jelikož vrápenec velký se u nás vyskytuje pouze naprosto výjimečně. Je to největší zvíře svého druhu v Evropě a žije hlavně v oblasti Středomoří. Daleko hojnější je vrápenec malý, s tím se setkáváme běžně," řekl Zukal.

Proto jej listopadová událost velmi překvapila. „Bereme to především jako doložení růstu jeho populace na Slovensku. Netopýři jsou migrující savci, takže se to možná dalo čekat. V posledních šesti až osmi letech jich přibývá," vysvětlil Zukal.

Vrápenec malý bývá těžký tři až devět gramů, křídla roztáhne do vzdálenosti kolem dvou set padesáti milimetrů a dorůstá délky těla kolem pětačtyřiceti milimetrů. „Rozměry velkého vrápence jsou ve všech parametrech až dvojnásobné," popsal vzácný druh obratlovce zoolog.

Navzdory všem zvláštnostem jeho nálezu však Zukal přiznal, že pozornost zoologů se směrem k Moravskému krasu díky tomu neobrací. „Bereme to zatím jako naprostou výjimku. Stále se jedná o jedno jediné zvíře, nechceme nic předbíhat. Situace by se samozřejmě změnila teprve ve chvíli, kdyby se jeho výskyt rozšířil. Do té doby chápu svůj objev jako takovou třešničku na dortu našeho dosavadního výzkumu," konstatoval odborník na netopýry.