V muzeu ležela několik desítek let stočená opona, o jejímž původu nikdo nic nevěděl. Záhadu vyřešila až náhoda. „Ve staré sbírkové evidenci ze třicátých let, která se už dnes nepoužívá, jsme náhodně narazili na zápis, podle kterého by se mohlo jednat o Muchovu oponu," popsal historik z boskovického muzea Petr Vítámvás. V zápise stojí, že muzeum v roce 1938 obdrželo darem od tělovýchovné jednoty Sokol oponu malovanou Alfonsem Muchou.

Tomu, že by to skutečně mohl být takto vzácný exemplář, nasvědčuje i článek Alfons Mucha v Doubravici, který byl v roce 1981 uveřejněn v týdeníku Nový život. Mucha prý Doubravici navštívil třikrát, a to mezi lety 1892 a 1906. Jezdil tam za svým přítelem Juliusem Stantejským, kterého potkal při studiích v Brně. Při jedné takové návštěvě namaloval místním ochotníkům oponu s ústředním motivem kněžny Libuše věštící slávu Praze. Oponu podle dochovaných pramenů maloval v prostorné sýpce bývalého Holíkova statku, v místech dnešní radnice.

Zda se skutečně jedná o Muchovu práci, se ukáže až po důkladných rozborech. „Zatím jsme plátno pouze zběžně prohlédli. Chceme však provést důkladnou analýzu, včetně srovnání s díly, které maloval Mucha v mládí," řekl restaurátor z brněnské Moravské galerie Igor Fogaš.

Určit autorství ztěžuje odborníkům i stav opony. Podepsalo se na ní jak špatné uskladnění, opona ležela srolovaná na úzkém dřevěném kůlu v různorodých podmínkám, tak i četné neodborné opravy. „Nepochybně již za divadelního provozu došlo k jejímu poškození. Opona je na několika místech opravována, sešívána a přemalována. O to těžší bude určit, nakolik je dochovaná malba vůbec autentická," popsal Petr Vítámvás.

Opona je zhruba čtyři a půl metru široká a na výšku má necelého dva a půl metru. Ušitá je z hrubého plátna podšitého pytlovinou. Uprostřed je Libuše obklopená dalšími ženami a po stranách Národní divadlo a panorama Hradčan.

Z doubravického divadla opona zmizela někdy před druhou světovou válkou. „Domnívám se, že ji do boskovického muzea uklidili sami divadelníci," řekla doubravická kronikářka Eva Sáňková. Po válce v Doubravici začaly mezi lidmi kolovat různé historky. „Třeba že jedna paní viděla, jak oponu odvážejí na smetiště. Druhá tvrdila, že ji někdo spálil v kamnech, protože neměl čím topit," popsala kronikářka.

Co bude s oponou v budoucnu, ještě není jasné. „Nyní pracujeme na jejím zachování, tedy konzervaci. Až po důkladném přezkoumání jejího stavu se ukáže, zda bude možná rekonstrukce," uvedl restaurátor Igor Fogaš.

Rozhodnutí o umístění opony udělají v Boskovicích až po dokončení oprav. „Na základě doporučení, které dostaneme, budeme hledat příhodné místo," podotkl Petr Vítámvás. Opona by se možná mohla vrátit i do Doubravice. „Chtěla bych se domluvit se zástupci muzea, zda by nám ji zapůjčili. Pokud by to podmínky dovolily, mohli bychom ji vystavit například v prostorách radnice," řekla Sáňková.

Zápis objevený v Muzeu regionu Boskovicka. Zdroj: archiv Muzea regionu Boskovicka

Zápis objevený v Muzeu regionu Boskovicka. Zdroj: archiv Muzea regionu Boskovicka

Zápis objevený v Muzeu regionu Boskovicka. Foto: Muzeum Boskovicka

MARKÉTA PULDOVÁ