Na neděli pak organizátoři naplánovali například soutěže modelů raketových kluzáků řízených rádiem a také létajících modelů věrných maket existujících raketových dopravních prostředků.

Davy diváků se na letovické letiště v sobotu po obědě sice nehrnou. Zato na závodišti panuje přátelská atmosféra okořeněná hudbou z reproduktorů. To už ale rozhodčí zahajují další z kategorií, ve kterých se v sobotu raketomodeláři utkají. Startovat budou modely vírníků v soutěži v trvání letu. Soutěžící tak jdou své modely nachystat na start. Startovací rampy jsou rozmístěné na pěti stanovištích. „Závodník si nainstaluje raketu na rampu a zvedne ruku. Tím dá rozhodčímu najevo, že jeho model je připravený ke startu. Rozhodčí pak start odpočítá a startér raketu odpálí," popisuje předseda pořádajícího raketomodelářského klubu Letostroj Letovice Jiří Kašpar.

Přesné makety

Časoměřiči pak letící raketu sledují a měří čas, za jak dlouho dopadne zase na zem. „V každé kategorii mají soutěžící povolené tři starty. Jejich výsledky se pak sčítají," vysvětluje pravidla soutěže předseda letovického klubu.

Na Světový pohár, který Letovičtí pořádají poprvé v historii tamního klubu, se sjelo šestatřicet závodníků. „Jsou to reprezentanti pěti zemí, a to Slovinska, Rumunska, Slovenska, Maďarska a České republiky," jmenuje pořadatel.

Domácí klub reprezentuje například Milan Kučka ze Svitávky. „Soutěžit budu ve všech kategoriích, kategorii vírníků ale zkouším poprvé, tak uvidím, jak dopadnu. Raketomodelářství se s přestávkou věnuji asi třicet let," vypráví závodník.

Souběžně se sobotními soutěžemi hodnotí mezinárodní rozhodčí na internátě letovické střední školy makety existujících nebo historických řízených střel, raketových dopravních prostředků nebo kosmických dopravních prostředků. „Je to královská kategorie. Nejprve se ohodnotí věrnost provedení makety. Musí se totiž dodržet i přesná měřítka a další věci. V neděli pak budou tyto makety startovat tady na letišti," říká Kašpar.

Ten je zatím s akcí spokojený. „Počasí je půl úspěchu. Dnes nám docela vyšlo, uvidíme, jak bude zítra," sděluje pořadatel.

Na modely raket létající vysoko do nebe se přijel podívat například Jiří z Letovic. „Jel jsem kolem na kole a akce mě zaujala. Nikdy předtím jsem podobnou soutěž neviděl. Je podle mě super, že se v Letovicích pořádá takový významný mezinárodní závod," míní muž.