Vedení města má však v tomto případe svázané ruce. „Budova zámečku, na kterém se hodiny nachází, patří nyní soukromému vlastníkovi. Majitele objektu jsme kvůli nefungujícím hodinám už kontaktovali, teď jen čekáme na jeho vyjádření,“ uvedl vedoucí odboru kanceláře tajemníka města Blanska Jiří Kučera.

A pokračoval. „Máme zájem na tom, aby se hodiny opravily a opět ukazovaly přesný čas. S majitelem zámečku je ale trochu složitější komunikace. Zatím se nám jej podařilo kontaktovat jen prostřednictvím elektronické pošty,“ přiznal Kučera komplikace.

Ke zjištění přesného času tak Blanenští budou v nejbližší době i nadále potřebovat hodinky na ruce či mobilní telefon.

Nefunkční stroj na historické budově není prvním problémem s veřejnými hodinami v Blansku. Donedávna totiž byly nedaleko kruhového objezdu u nádraží k vidění hodiny, které dávaly kolemjdoucím pocit, jakoby se náhodně přemísťovali v čase. Pravidelně totiž ukazovaly o několik hodin více, než právě bylo. Ani tyto hodiny ale nepatřily městu. Byly součástí reklamního panelu, který spravoval soukromý majitel, a tak s nimi blanenští zastupitelé nemohli nic udělat. Stroj však před nedávnem z místa poblíž kruhového objezdu zmizel.

Veřejné hodiny jsou tématem také na dalších místech Blanenska. V Adamově se už dříve rozhodli obětovat část městského rozpočtu a pořídit na náměstí hodiny digitální. „V podstatě jsme je koupili na žádost obyvatel. V minulosti byly jedny takové na nádraží, ale nepatřily městu, spravovala je soukromá firma. Ta asi před osmi lety zkrachovala a hodiny z nádraží zmizely. Od té doby jsem slyšel, jak na ty hodiny lidé vzpomínají a že jim chybí. Tak jsme si řekli, že není důvod něco takového nepořídit,“ vysvětlil starosta Adamova Roman Pilát.

Na moderním stroji se mohou obyvatelé i návštěvníci města dozvědět nejen přesný čas, ale také aktuální datum nebo teplotu vzduchu. Podle Piláta tyto informace využívá především starší generace.

Trable s nefunkčními ukazateli času řeší rovněž Brno. Jedná se o téměř čtrnáct otočných hodin v centru města, z nichž každé ukazují jiný čas. K výměně přístrojů dojde podle informací z magistrátu letos v červnu.

Počet hodin se měl ze současných čtrnácti zredukovat na deset strojů. Některé zůstanou na dosavadních místech, část bude z bezpečnostních důvodů přesunutá jinam. Podle mluvčí oblasti Brno – střed Denisy Kapitančikové budou mít hodiny dvojí podobu. „Moderní design dostanou hodiny na okraji centra, v jeho středu se pak budou mít stroje spíše historičtější podobu,“ uvedla Kapitančiková.

Město chce také jinak řešit systém údržby a oprav veřejných hodin v centru. O kompletní servis se budou po nainstalování nových přístrojů starat Technické sítě Brno. „Všechny stroje budeme monitorovat z centrálního dispečinku, který pracuje čtyřiadvacet hodin denně. Tento fakt by měl výrazně zjednodušit a zrychlit řešení drobných technických závad, čímž bude zajištěná i jejich přesnost,“ ujistila za městskou společnost Jiřina Veselá.

VIKTORIE POKORNÁ