Závod organizuje Tělovýchovná jednota Sokol Letovice. „Zváni jsou všichni. Ať přijde každý, kdo má rád rozvířenou vodní hladinu a napínavý závod netradičně vyhlížejících lodí," uvedl ředitel závodu a starosta Letovic v jedné osobě Vladimír Stejskal.

Letos se na hladině přehrady Křetínka utká pětapadesát amatérských týmů. „Účastníme se od prvního ročníku. Letos pojedeme obě trasy. Na naší lodi jsou i úplní neplavci, což je poněkud netradiční. Neusilujeme o zlato ani poháry, bereme to jako zpestření prázdnin. Jsme taková parta recesistů a moc se na letošní ročník těšíme," konstatoval závodník z týmu Potočáků Stanislav Kobelka.

Naplněná kapacita

Z pětapadesáti týmů jsou čtyři ryze ženské a jeden je složený z dětí, které pojedou kratší trasu. „Dalších šest posádek jsou poloamatéři. Posádku lodi tvoří nejvýše dvaadvacet lidí včetně bubeníka a kormidelníka. Kormidelníka dodá pořadatel. Kapacita závodu je naplněna na maximum, proto v tuto chvíli už přihlášky závodníků nepřijímáme," doplnil Stejskal. V pátek se od dvanácti hodin až do půl osmé večer uskuteční tréninkové jízdy. Samotné závody začnou v sobotu v půl deváté hodin ráno. Závody uzavře v neděli závod lodí v kategorii Grand Prix.

Program bude velmi pestrý. „V pátek po celé odpoledne a večer mohou diváci zhlédnout tréninkové jízdy v místě závodů. V sobotu v osm hodin ráno začne porada kapitánů. Od devíti do čtyř poměří své síly závodníci na trase dlouhé dvě stě metrů. Od čtyř hodin odpoledne se závodníci utkají v kilometrovém závodě s otáčkami," přiblížil detaily Stejskal. Vyhlášení vítězů se uskuteční od osmi hodin večer na Dragoun party u hasičské zbrojnice, kterou hudbou doprovodí skupina I.U.CH Letovice.

Kromě závodu lodí se návštěvníci mohou těšit na ukázku vojenské akrobacie nad přehradou a vystoupení Leteckého klubu Letovice. „Cílem akce je, aby se lidé zvedli od počítačů, užili si radost z pohybu a hlavně příjemnou zábavu. Těší nás, že každý rok je o závody větší a větší zájem, což potvrzuje zejména zvyšující se počet registrovaných závodníků," řekl Stejskal. Pro návštěvníky bude zajištěné občerstvení v několika stáncích i potřebné zázemí.

Rozkopané silnice

Silnice okolo přehrady jsou už několik týdnů rozkopané. Na závody dračích lodí by to ale nemělo mít větší vliv. „Bohužel kvůli závodům nemůžeme se staveništěm nic dělat. Uzavírka se týká pouze nákladních aut, pro osobní platí pouze o některých víkendech. Nápor návštěvníků budeme muset zvládnout, stavební práce omezeny nebudou," uvedl vedoucí blanenských silničářů Miloš Bažant.

Letošní suchá zima s minimem srážek a suché léto zapříčinily, že přehradu dlouhodobě trápila nezvykle nízká hladina vody. V těchto dnech se situace zlepšila. „Pořádání závodů dračích lodí z důvodu nižší hladiny v přehradě rozhodně ohroženo není," řekla mluvčí Povodí Moravy, které letovickou nádrž spravuje, Gabriela Tomíčková.

MARTINA SPOUSTOVÁ