Do stopy mohou vyrazit i běžkaři například do okolí Suchého, Kořence či Benešova, kde leží ve stopách místy více než třicet centimetrů sněhu. „Já se byl na běžkách projet na velikonoční pondělí. Vyjel jsem na Suchý a pak směrem na Benešov. Nemělo to chybu. Pokud sníh ještě vydrží, rád bych tam ještě v neděli zajel. V dubnu jsem na Blanensku už dlouho na běžkách nestál. Naposledy před lety, kdy v půlce dubna napadlo nečekaně dvacet čísel sněhu. To jsem vyrazil na Útěchov," řekl Vladimír Bílý z Adamova.

Právě okolí Suchého, Benešova a Kořence patří na Blanensku pro běžkaře k nejvíce navštěvovaným trasám. Podle manažera kořeneckého golfového klubu Vlastimila Štefla, který koordinuje údržbu tratí, je v této lokalitě zatím sněhu dostatek.

„Místy je od třiceti centimetrů do půl metru sněhu. Stopy se prohrnovaly na všech okruzích, kromě Melkovského. Teď jsou ale částečně zaváté, kvůli silným poryvům větru. V pátek, před víkendem, kdy očekáváme nápor běžkařů, je opět prohrneme. Nepředpokládám, že sníh roztaje, takže ve stopách čekáme o víkendu nával," uvedl Štefl s tím, že více aktuálních informací o připravených trasách se lyžaři dozvědí na serveru www.lyzarsketrasy.cz.

Na běžky se ve čtvrtek chystá i Miloš Bayer, který bydlí v obci Suchý. „Upřímně řečeno, už bych byl radši, aby zima skončila. Na můj vkus je moc dlouhá. Ale neodolal jsem a běžky nakonec ještě zkraje týdne vytáhl. Zalyžoval jsem si dobře, jen stopy byly místy zaváté," dodal muž.

Jede se dál

Nejdelší lyžařskou sezonu za poslední léta hlásí provozovatelé vleků v Hodoníně u Kunštátu a také v Olešnici. Tam chtěli po Velikonocích sezonu ukončit. Vleky však jedou dál. „V pondělí jsme tady měli narváno. Na sjezdovce máme přes půl metru sněhu. V noci mrze a sníh drží. Budeme mít ještě do neděle otevřeno. Od devíti ráno do šesti do večera. Po neděli už to ale zřejmě zapíchneme," poznamenal správce skiareálu v Olešnici Pavel Hlaváček. Na Velikonoce se podle něj lyžovalo na tamní sjezdovce vůbec poprvé.

Stopy pro běžkaře však Olešničtí už prohrnovat nebudou. „Mimo sjezdovku zase tolik sněhu není. Zkoušel jsem to projíždět na skútru a létaly za mnou krtince," dodal Hlaváček.

Ještě minulý týden hlásil provozovatel vleku v Hodoníně u Kunštátu Josef Kšica, že v neděli se bude jezdit naposledy. Jenže připadl další sníh a lyžaři na tamní vlek stále jezdí. „V neděli jsme chtěli letošní sezonu odpískat. Už totiž moc lidí nejezdilo. Jenže pak přijelo padesát šedesát lidí a další volali, jestli se u nás bude lyžovat i po Velikonocích. Tak jsme to ještě nezabalili. Otevřeme v pátek od dvou do sedmi večer a o víkendu od osmi do sedmi do večera," upřesnil Kšica.

Jestli se bude v Hodoníně ještě lyžovat i po víkendu, Kšica neví. „Teď tady leží na svahu přes sedmdesát čísel sněhu. Záleží na zájmu lidí a také jak dlouho sníh vydrží. V týdnu určitě neotevřeme, když už tak jenom pátek a na víkend. Stopy pro běžkaře však prohrnovat nebudeme. Na to nemáme peníze," uzavřel provozovatel vleku.