Ve španělském stylu se mohou pobavit ti, kteří vyrazí devatenáctého ledna na maškarní ples do Blanska. Od dvaceti hodin se totiž místní Katolický dům promění v „bojiště" tradiční Corridy. Podle Jana Pořízka, vedoucího pořádajícího skautského střediska Světla, je připraven vtipný program, například lovení býků a španělské tance. „Chybět nebude samozřejmě bohatá tombola a po celý večer bude hrát skupina Prorock," upřesnil Pořízek. Ten upozornil, že lístky na ples je potřeba si dopředu zamluvit. „Bohužel jsme omezeni místem, a jak vím z loňska, kdy jsme pořádali ples na téma Titanic, zájem byl velký. Takže doporučuji nenechávat koupi lístků na poslední chvíli," dodal.

Kostýmy ve stylu třicátých let jsou zase vítány na blanenském sousedském bále. Ten vypukne prvního února od osmi hodin večer v dělnickém domě. A co bude na programu? Přivítání blanenského starosty Lubomíra Toufara, různé taneční vstupy, vystoupení herečky a zpěvačky Světlany Nálepkové a hudební zábava hned na třech místech. V hlavním sále zahraje skupina Kreyn, ve druhém podlaží cimbálová muzika Drahan a v malém sále rozjede Pavel Borek svou diskotéku.

Několika plesů si užijí lidé v Olešnici. Už dnes se v kulturním domě uskuteční myslivecký ples, v dalších týdnech hasičský, farní a fotbalový. Plesovou sezónu potom zakončí šestnáctého února valentýnský ples, který bude mít v Olešnici svoji premiéru. „Zhruba před rokem jsme založili Spolek přátel piva a dělali jsme pěknou akci v létě, tak jsme si řekli, že zkusíme něco podniknout i v zimě. Ples pořádáme ve spolupráci s rádiem Kiss Hády, takže se příchozí mohou těšit i na nějaké soutěže," uvedl jeden z členů nového spolku David Mareček. Ten doplnil, že vstupenky se budou prodávat od poloviny ledna v olešnickém informačním centru.

Svůj ples, a to maškarní, má Mateřské centrum Jablíčko v Lysicích. „Loni jsme jej pořádali poprvé a byl úspěšný, takže z toho chceme udělat tradici. Kromě toho, že se výborně pobavíme v netradičních maskách, bude k vidění také recesistické vystoupení. Loni se chlapi převlékli za baletky a i letos bude taneční vystoupení hodně vtipné," nalákala jedna z pořadatelek Markéta Horáková. Ta upřesnila, že maškarní ples pro dospělé začne dvaadvacátého února po osmé večerní v Lidovém domě. „Hrát bude skupina Kredit a také nově založená skupina složená z tatínků, která má zatím neoficiální název PF 2013," doplnila

Maškarní ples připravují také divadelníci ve Svitávce. Jak řekla Miroslava Holasová, bál, který tentokrát bude pyžamový, se uskuteční šestnáctého března v sokolovně. „Chceme se pokusit o zápis do knihy českých rekordů v počtu lidí, kteří na sobě mají spací oblečení," nastínila Holasová. Příchozí se také mohou těšit na pyžamové scénky a módní přehlídku, ve které se představí historie pyžam. „Opět budeme mít dvě tomboly, vnitřní a venkovní, a vyhrát tak mohou i ti, kteří na ples nepřijdou," dokončila divadelnice.