„Vytvořili jsme ve mlýně malou místnost s plátnem, zhruba pro deset lidí, kde budeme film promítat. Jeho nosným tématem je voda, která je s Rudicí a jeskyněmi okolo úzce spjatá," vysvětlil starosta Rudice Roman Šebela.

Promítání 3D filmu, ale i dalších dokumentů o Rudici se stane trvalou součástí prohlídek muzea Větrný mlýn. „Je to určitě zajímavá podívaná. Lidé si u ní budou moci krátit chvíli třeba při čekání na prohlídku," doplnil Šebela.

Větrný mlýn v Rudici
- pochází z roku 1865
- mlelo se v něm do roku 1940
- po druhé světové válce sloužil k bydlení
- v roce 1994 v něm vzniklo muzeum
- v muzeu jsou trvalé expozice speleologie, mineralogie, historie hutnictví a hornictví v Rudici, historie obce, ukázky dobového bydlení

Kromě nového filmu promítají Rudičtí například i starší dokumenty nebo slavnou legendu O voběšené koze na těch mlénských lopatách, kterou ve mlýně vyprávěl oblíbený průvodce známý jako děda Eda.

Oslavy začnou v sobotu v deset hodin přímo v areálu větrného mlýna místními nazývaného větřák. Připravené bude nejen občerstvení, ale také lanové aktivity pro děti nebo odborné přednášky. „Snažíme se připomenout všechnu práci, která se na mlýně za posledních dvacet let udělala. Budou se zde prodávat regionální výrobky a vystoupí krasová kapela Knír, která byla i u slavnostního otevírání mlýna před dvaceti lety," pozval starosta.

V pět hodin odpoledne se oslavy přesunou do areálu Sad pod lipou, kde bude nachystaný program především pro místní lidi. „Scházíme se takto tradičně každý rok. Máme připraveno malování pro děti a nebude chybět ani tradiční letní kino," dodal Šebela.

Do toho se chystá i Barbora Baláková z Rudice. „Ještě si nejsem jistá, jestli mi to vyjde kvůli práci, ale večer bych se na promítání ráda zašla podívat," řekla žena.

MARIE JAHODOVÁ