Vedení obou měst si od tohoto kroku kromě úspory peněz v rozpočtech slibují také rozvoj zmíněných muzeí. To potvrdil i krajský radní Jiří Němec. „V následujících letech se zaměříme na rozvoj obou zařízení. Chceme obnovit jejich vybavení a investovat do vylepšení expozic," uvedl radní.

Kraj založil dvě nové příspěvkové organizace, ve kterých budou pracovat stejní lidé jako dosud. „Převezmeme všechny zaměstnance stávajících muzeí," potvrdil Němec.

Jednání o převodu vyvolali před časem zástupci Blanska. Boskovičtí se k žádosti připojili. „V ostatních okresech provozuje muzea kraj. Blanensko bylo raritou v tom, že se o ně starala a platila je města. Hlavním důvodem převodu byly z naší strany peníze. Pět a půl milionu každý rok na muzeum bylo hodně. Z kraje jsme dostávali od čtyř set do devíti set tisíc korun. Kraj má podle nás větší možnosti, jak se o muzeum postarat a rozvíjet ho. Ušetřené miliony teď můžeme použít na jiné věci ve městě," řekl blanenský místostarosta Jiří Crha s tím, že Blanenští za dvacet let investovali do muzea více než osmdesát milionů korun.

Akce nekončí

Blansko dá kraji do výpůjčky budovu blanenského zámku, kde muzeum sídlí, stejně tak pozemky. Do správy kraje převede také část muzejních sbírek. „Necháme si šestadvacet exponátů. Jedná se většinou o sochy a předměty z litiny. Zároveň jsme se dohodli, že kulturní akce, jako jsou Muzejní noc, Hudba na blanenském zámku a Blanenské zámecké dny, se budou pořádat dál," dodal Crha.

Město bude prostory blanenského zámku využívat dále pro reprezentativní akce. Například při vítání delegací nebo podepisování významných smluv, oceňování školáků nebo při zahajování turistické sezony. „S krajem jsme se také domluvili, že muzeum se bude i nadále podílet na pořádání městských akcí, jako je jarmark a den dětí, vítání svatého Martina nebo vánoční koncert," upřesnil místostarosta.

Podle ředitelky Muzea Blansko Pavlíny Komínkové se nyní připravuje inventura, nové internetové stránky muzea a také logo. „Myslím si, že převodem pod kraj budeme ve větším kontaktu s ostatními muzei, která provozuje. To může prospět vzájemné spolupráci," poznamenala ředitelka.

Boskovičtí investovali do muzea asi tři a půl milionu korun ročně. „Pro návštěvníky muzea se nic nezmění. Zařízení bude i nadále fungovat tak, jak jsou zvyklí. Budou tam výstavy, besedy a další akce. Každý rok jsme žádali kraj o dotace. Dříve nám dávali milion korun, ale postupně se částka snižovala. Pod hlavičkou kraje bude mít muzeum mnohem víc peněz na svůj provoz, ale třeba i na vzdělávání zaměstnanců," uvedla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Stejně jako v Blansku dají Boskovičtí pozemky a budovu muzea kraji do výpůjčky a sbírky na něj převedou. „S krajem jsme dohodnutí, že ročně do oprav budovy dáme sto padesát tisíc korun," dodala Vítková.