„S nápadem na akci přišli před čtyřmi lety dva pracovníci kulturního střediska. A chytlo se to. Letos nám tady soutěží deset týmů. To je ideální množství na tyto prostory. Jsme zvědavá, který z nich vyhraje. Tento ročník zbude porce pro všechny. Kromě soutěžních gulášů je možné ochutnat i jeden nesoutěžní. Dostane se na každého,“ shrnuje důležité informace pořadatelka. Na pódiu zrovna hraje blanenská kapela Infernet. Několik odvážlivců tancuje, ostatní mlsně okukují kotlíky s bublající dobrotou. Velká většina příchozích hasí žízeň pivem a limonádou ve stanu s občerstvením.

Ilustrační foto.
Ke stovkám nehod jezdí policie zbytečně. Brněnská dokonce ke každé druhé

Minulý ročník vyhrál kuchařský tým s názvem Vařmeni. Jsou zde opět a nechybí jim sebevědomí. Zástup trofejí vyskládaných na stole v jejich stánku vypovídá o úspěšnosti týmu. „Náš guláš je výherní. Jeho název je Guláš, který nezbude. Máme za sebou dvě vítězství a jedno druhé místo,“ říká s jistotou v hlase Radek Rieder. Opodál sedí na lavičce starší muž. Od pohledu znalec. „Přijel jsem z Moravské Třebové. Dozvěděl jsem se o tom z rádia. Včera při cestě autem. Neváhali jsme a dorazili jsme sem dnes i s přítelkyní. Jsem velký fanda tohoto jídla. Nedávno jsem navštívil podobnou akci v Mohelnici. Tam to nebylo špatné. Už se nemůžu dočkat degustace. Je jasné, že se maso musí povařit hodně dlouho. V kotlíku na ohni to trvá ještě déle. Já doma dělám guláš v papiňáku. To zabere slabou hodinku,“ dělí se o svou zkušenost Rostislav Ondra.

Pohled na hodinky říká, že už nastal čas degustace. Zástupy lidí u stánků se soutěžními guláši to jen potvrdí. Nejdelší fronta je u stánku Vařmenů a skupinky kuchařů, kteří si říkají Kokotým. „Dali jsme tam i třtinový rum. Maso po něm skvěle zkřehne. A nesmím zapomenout na římský kmín. Obecně je náš guláš pikantnější,“ říká jeden z členů Kokotýmu Jiří Hasoň. Po ochutnávce je třeba mu dát za pravdu. Jídlo je pálivé a velmi chutné. S miskou v ruce od nich odchází i Ivana Lániková z Blanska. „Už jsem jich dnes pár ochutnala a musím říct, že tento je nejlepší,“ oznamuje mezi sousty žena. Zvládnout ochutnat všech deset soutěžních jídel je téměř nadlidský výkon. Po páté porci už to někteří vzdávají. Zábava je v plném proudu. Lidé korzují s miskami v rukou a vesele debatují.

Krátce po čtvrté hodině pořadatelé vyhlašují výsledky. První místo si podle porotců zasloužil tým Zrcadlo. Návštěvníkům zase nejvíc chutnal guláš favorizovaných Vařmenů.

Návštěvnost jeskyní v Moravském krasu v posledních letech stoupá. V pátek u jeskyně Balcarka přivítali jubilejního návštěvníka.
Pět jeskyní, 25 milionů návštěvníků. Moravský kras láká stále víc turistů