Dům hrůzy, jak se budově s holobyty v Jungmanově ulici někdy přezdívá, je zčásti neobývaný. Jeho prostory chce proto město nějak využít. Llidé bez domova se tam přitom chtěli nastěhovat už před několika měsíci. Tenkrát ale město odmítlo byty uvolnit s tím, že je potřebuje jako rezervu.

Nyní se situace změnila. „V pravé části domu jsou čtyři místnosti, které lidem bez domova zapůjčíme na základě nájemní smlouvy. Za každou místnost budeme chtít jeden tisíc korun a každá osoba zaplatí ještě dvě stě korun za energie a vodu. Pokud to bude klapat, můžou tam zůstat. Město bude raději, když budou mít kde bydlet. Určitě je to lepší než je vídat na rampě u kolejí, na nádraží, v karavanu na sídlišti nebo někde v garážích," přiblížil starosta.

Ten věří, že si vstřícné nabídky bude většina bezdomovců vážit. „Peníze, které vybereme na nájmu, dáme zpět do provozu budovy, aby vše jakž takž fungovalo. Je to pro nás přijatelnější než to udělat naopak – spravit budovu a pak ji, když to s těmi lidmi nepůjde, nechat zničit," dodal Toufar.