Počty nemocných totiž klesly. „Ne nijak výrazně, ale na Blanensku se nemocnost snížila o víc než třicet procent. Na Vyškovsku se počty nakažených drží stále na stejných číslech. Nejhorší situace je v Brně, kde je přes dva tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel,“ vyjmenovala ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Choroby dýchacích cest včetně chřipky napadají všechny věkové skupiny. „Nejvíc děti. Počty pacientů nám sdělují ordinace a právě tam většinou rodiče zajdou s potomky. Sami chodí k lékaři, až když je to nezbytně nutné,“ dodala Ciupek.

Minulý čtvrtek zrušila zákaz návštěv blanenská nemocnice. „Ale na lůžkových odděleních žádáme o ohleduplnost. Epidemie stále přetrvává, avšak pro dlouhodobě hospitalizované je měsíc bez návštěv dlouhá doba. Cítili jsme, že potřebují vidět své blízké,“ odůvodnila mluvčí zdravotnického zařízení Kateřina Ostrá. Zároveň žádá příbuzné, aby důkladně zvážili návštěvu svých blízkých, jestliže na sobě pociťují příznaky nemoci.

V pátek povolili návštěvy i ve vyškovské nemocnici a od soboty mohou za svými příbuznými do nemocnice také v Boskovicích.

Nejlepší obrana před chřipkou zůstává podle odborníků prevence, především mytí rukou a dodržování dalších hygienických pravidel.