Šanci uspět má více obcí než loni. Pro celý kraj je připraveno padesát milionů korun, což je ve srovnání s předešlým rokem o patnáct milionů víc. „Novinkou je možnost požádat například o příspěvek na vybavení knihoven – nábytkem, počítači nebo i počítačovými programy," upozornil na rozšíření nabídky předseda krajské organizace Spolku pro obnovu venkova Zdeněk Peša.

Obce mohou získat příspěvek od pětadvaceti do dvou set tisíc korun. „Požádáme o sto padesát tisíc na opravu záchodů v mateřské škole. Chceme vyměnit dlažby, obklady a vnitřní vybavení," uvedl starosta Němčic Lukáš Šebela.

V programu je vypsáno šest dotačních titulů. Vesnice mohou žádat o příspěvky na vybavení knihoven, na zvýšení bezpečnosti na chodnících a stezkách zřízením přechodů pro chodce, jejich osvětlením nebo koupí měřičů rychlosti, na opravu kulturních domů, sportovišť nebo křížků ve vsi.

Obce nad jeden tisíc obyvatel mohou dotací splácet i úroky z úvěrů na venkovskou výstavbu nebo různé vodovody, kanalizace či přípojky plynu. „Letos mohou žádat také dobrovolné svazky obcí, kterých je na Blanensku hned několik. Mají šanci získat příspěvek například na zpracování propagačních materiálů nebo na lavičky či informační tabule. Dotace mohou na provoz využít místní akční skupiny," doplnil předseda krajské organizace Spolku pro obnovu venkova.