Pak stačí udělat jen pár kroků a člověk se rázem ocitne v Řecku a může ochutnat řecký skořicový dort. Nebo navštívit monumentální italský Řím.

Návštěvníci Festivalu hotelnictví, který se již posedmé koná v Zámeckém skleníku v Boskovicích, cestují přes polovinu světa. Díky maturantům z Vyšší odborné školy ekonomické a zdravotnické a Střední školy Boskovice. Co nevidět je čeká maturitní zkouška z oboru hotelnictví a turismu, a tak příchozím představují témata svých maturitních prací.

Pro Veroniku Kovářovou z Litomyšle je to temný turismus. „Jde o místa, kde se stala nějaká tragická událost, například se tam válčilo nebo lidé umírali v koncentračních táborech. Chtěla jsem poukázat na to, že jde o novodobý trend. Vymyslela jsem zájezd, který by mohla v Česku nabízet cestovní kancelář. Lidé by se podívali do židovské čtvrti v Boskovicích, Býčí skály, valtického zámku nebo cikánského tábora v Hodoníně," říká Kovářová.

Sexuální turistika

O pár metrů dál má stánek maturantka Edita Dangová z Petrovic. Mluví o čím dál víc rozšířené sexuální turistice. Podle ní však kvetla již ve starověku a nyní se jí daří například v Thajsku. V posledních letech dokonce i v Česku, a to především v Praze. „Vyhledávají ji hlavně Němci a Britové. Zájezdy dokonce nabízejí i cestovní kanceláře. Tato problematika mě zajímá a chtěla jsem se o ní dozvědět víc. Věděla jsem také, že bude lákavá i pro návštěvníky festivalu," vysvětluje Dangová.

Aneta Haklová ze Svitávky zase příchozím nabízí k ochutnání italskou pizzu nebo pizza rohlíčky, které jí pomáhala péct její babička. A návštěvníkům živě vysvětluje, co je to u nás poměrně málo známá trattoria. „Jde o stravovací zařízení, které je méně formální a jsou v něm nízké ceny. A přitom se v něm dá dobře najíst. Lidé si tam mohou pochutnat třeba na mořských plodech nebo salátech. Je rozšířené hlavně v Itálii, kde vzniklo. Ale pomalu se dostává i k nám. Najdeme jej například v Brně, Poděbradech či Praze," vysvětluje studentka, která si přivydělává v jedné z boskovických pizzerií.

Martin Pokorný z Blanska si za téma své maturitní práce zvolil whisky, bourbon a jejich využití v barmanství. „Mám rád hlavně whisky, je to první alkohol, z kterého jsem se opil. Nejvíce je rozšířený v Americe. Líbí se mi, že je to nápoj pro společnost na úrovni," vysvětluje student, proč si téma zvolil.

Podle učitele předmětů hotelnictví a turismus Petra Šafránka se fenomén cestovního ruchu neustále vyvíjí. „Od toho se pak odvíjejí i práce studentů. Snažíme se držet krok s dobou. Letos tady prezentujeme například syrové jídlo, které si získává čím dál větší popularitu," říká.