Do skiareálu v Olešnici přijel v pondělí i páťák Marek Peterka z blanenské základní školy na Salmově ulici. „Lyžování mám rád, jezdil jsem do Olešnice se školou i minulý rok," řekl chlapec.

Kdo o kurz nestojí, zůstává ve třídě a učí se. „Lepší je to tady. Když jsme přijeli, rozdělili nás do družstev podle toho, komu už to jak jde. A řekli nám, jak máme jezdit. Pomohlo mi to, abych se nebál," doplnil Marek a přiznal, že už stihl i spadnout.

„Stalo se to, když jsem dojížděl k vleku a nedobrzdil to. Ale nohu jsem si naštěstí nezlomil," usmívá se.

Na hory jedou rádi

Ze Salmovy školy včetně Marka dorazilo z prvního stupně hned sedmdesát školáků. „S některými i rodiče, kteří jsou ochotni pomoci například při přezouvání," upřesnil instruktor Lukáš Musil a dodal, že letošní sedmáci už kurz mají za sebou.

„Byli jsme před dvěma týdny na Soláni. Kapacitu ale jen sedmáky nenaplníme, proto místa nabízíme i ostatním ročníkům," pokračoval Musil.

Většina žáků sedmých tříd však prý možnost vyjet na hory využije. „Vesměs tři čtvrtiny sedmáků jedou, jsou to spíš výjimky, kdo nemůže. I rodiče vnímají, že pro jejich děti je důležitý nejen výcvik na lyžích, ale celý pobyt, protože je to dobré pro kolektiv třídy. A že kdo nejede, o hodně přichází," řekla ředitelka školy Eva Kadrmasová.

Vyřazeni nejsou ani ti, kteří mají spíš nižší příjmy. „Loni i letos se některým rodičům podařilo ze sociálních důvodů na kurz získat finanční příspěvek," doplnila Kadrmasová.

Model pro menší děti kurz například v Olešnici a pro ty větší hory praktikuje v současné době většina základních škol. „Na pět dní dojíždíme s prvním stupněm do Olešnice, což bylo minulý týden, a pro sedmáky střídáme hory. Jeden rok u nás, druhý rok v Alpách," potvrdil ředitel Základní školy Jedovnice Michal Souček.

V Boskovicích už po několik let dostávají možnost třídenního lyžařského výcviku třeťáci. „Prvním rokem jsme ho zkusili nabídnout ve třetích a čtvrtých ročnících, ale zájem daleko převýšil možnosti. Jako instruktoři s dětmi jezdí studenti z pedagogické školy, se kterou dlouhodobě spolupracujeme nejen v této oblasti," řekl ředitel Základní školy v Boskovicích Vladimír Ochmanský.

Ten oceňuje, že je Olešnice blízko. „Skiareál je pro nás obrovská výhoda. Mají sníh, i když jinde není, a pro rodiny výcvik představuje minimální náklady. Snad ještě vydrží, kurzy máme naplánované i v únoru," doplnil.

Pro mnohé žáky je školní výcvik jediná příležitost zalyžovat si. „Jsem ráda, že škola kurz organizuje, protože s námi se syn na lyže nedostane. Jezdí se pět pondělí za sebou," byla spokojená maminka jedenáctiletého školáka Jana Balášová z Čebína, která se na svah za dětmi přijela alespoň podívat.

„Stojím na tom poprvé a je to skvělé," smála se v pondělí v Olešnici třináctiletá Saranzaya Nyamsuren ze Základní školy Blansko Dvorská. Mohla si vybrat, jestli zkusí lyže nebo snowboard, pro který se nakonec rozhodla.

Velký zájem

Škol se každoročně v Olešnici vystřídají desítky. „Zájem je velký, pravidelně se sem vracejí. Svah u nás pro výcvik využívají i střední školy, jako například brněnská záchranářská," dodal správce olešnického skiareálu Jiří Kotlán.

Ten si přeje, aby začalo mrznout, protože vyšší teploty ovlivňují kvalitu i trvanlivost sněhu. Kurzů je naplánováno ještě dost.

Na týden před jarními prázdninami se na něj chystají také olešničtí sedmáci. „Jezdívali jsme do Čeňkovic, ale máme areál v místě a majitel je velmi vstřícný. Jezdíme úplně zadarmo. Ale pro první stupeň kurzy nepořádáme. Děti mají sjezdovku za barákem, tak jezdí spontánně," uzavřel ředitel olešnické školy Vladimír Hél.