V Olešnici už pilně pracují. „Na sezonu se chystáme vždy celý podzim. Musíme zkontrolovat veškerou techniku, zda je funkční a vyhovuje provozu," řekl správce tamního skiareálu Jiří Kotlán.

Podobně kontrolují sjezdovku a vybavení i v Hodoníně u Kunštátu. „Jako každý rok děláme důkladnou revizi. Letos jsme se však ještě pustili do rekonstrukce teleskopických tyčí u takzvané pomy, tedy jednomístného vleku," řekl správce lyžařského areálu Josef Kšica. Podle něj bude oprava stát okolo dvou set padesáti tisíc korun. Už loni u areálu vybudovali nové parkoviště a investovali i do zasněžovací techniky.

Návštěvníky olešnického areálu v nové sezoně čekají i novinky. „Každý rok se to tu snažíme vylepšovat. Letos například zvětšujeme chodníček před půjčovnou lyžařského vybavení. Vznikne tam více místa, lidé se tak budou moci snáze přezout. Do půjčovny nepůjdou po sněhu, ale po suchém chodníku, nebude jim to tolik klouzat. Lepší to bude i pro děti, které tudy chodí k nástupišti dětského vleku," řekl Kotlán a dodal, že kromě chodníku budou moci návštěvníci využít i rozšířenou nabídku vybavení v půjčovně.

„Dříve půjčovna stačila pokrýt požadavky klientů tak akorát. Nyní jsme ji dovybavili a lyžaři si tak budou moci vybrat například barvu půjčovaného vybavení," řekl Kotlán.

Další novinku lyžaři pocítí přímo na sjezdovce. „Přemístili jsme jednu sněžnou věž, ta dokáže zvednout sněžné dělo do výšky a my tak můžeme sněžit při nižších teplotách. Zároveň přibude v této nejširší části sjezdovky i sněhu," popsal správce olešnického areálu.

Kdy se lidé dostanou na sjezdovky, zatím zástupci skiareálů nevědí. „Zasněžovat můžeme, až když teplota klesne dva stupně pod nulu. Tvorbu sněhu však ovlivňuje třeba i vlhkost vzduchu a další meteorologické jevy. Nedá se tedy zatím říct, kdy sníh na sjezdovce bude," řekl Kotlán.

S tím souhlasí i Josef Kšica. „Odhadnout, kdy otevřeme pro návštěvníky, se nedá. Moc bych si ale přál, aby se začalo tak dvacátého prosince. Lidé by tak mohli lyžovat i na vánoční svátky," řekl.

To by se líbilo Janu Malouchovi z Brna. „Do Olešnice i Hodonína jezdím rád, protože je to z Brna kousek. Kdyby přituhlo a dalo se jezdit už na Vánoce, bylo by to super. To mám totiž volno. Pak budu mít zkouškové období, to už se budu muset učit," řekl student vysoké školy.

O cenách skipasů v Olešnici ještě jasno nemají. „O případné změně cen se rozhodne asi za dva týdny," dodal Kotlán. V Hodoníně u Kunštátu ceny měnit nebudou.

Milovníci lyžování se ani letos nedočkají v Hlubokém u Kunštátu. „V zimě se u nás lyžovat nebude. Nemáme zasněžovací techniku a jsme tedy zcela závislí na přírodním sněhu. A ten už opravdu dlouho nebyl," řekl Pavel Hájek, předseda Ski clubu Kunštát, který sjezdovku provozuje.

Areál v Hořicích bude brzy zřejmě na prodej. Jeho majitel, kterým je Tělocvičná jednota Sokol Blansko, je totiž v insolvenci.

MARKÉTA PULDOVÁ