Ve výstavní síni v podzámčí si příchozí prohlédli obrazy a řezby naivních a amatérských umělců. Ti už tři roky vždy v létě tvoří při společném setkání právě na lysickém zámku. „Obrazů a řezeb je téměř stovka. Vytvořili je umělci nejen od nás, ale také z Finska, Rumunska, Slovinska, Izraele nebo Slovenska. Výstava bude otevřená celou turistickou sezonu. Až do konce října,“ uvedla lysická kastelánka Martina Rudolfová.

Státní zámek Lysice patří k nejvíce navštěvovaným památkám v regionu. Loni se do jeho komnat podívalo bezmála 34 tisíc lidí. Letos je pro turisty připraveno několik novinek.

Při prohlídkách zámeckých komnat a sálů se podívají i do prostor, které byly dříve nepřístupné. „Jako například do spojovací chodby mezi přízemím a druhým patrem či do nárožní věžičky mezi východním a severním křídlem. V létě si pak mohou zájemci vyjít na terasu nad salu terrenu a podívat se z netradičního místa do zámecké zahrady,“ upřesnila Rudolfová.

Dodala, že v budoucnu se mají dělníci pustit do obnovy zámecké zahrady s unikátní sloupovou kolonádou a terasami. Úprav se dočká i zámecké zahradnictví s jedinečnou oranžerií a fíkovnou. „Tento rok se chceme intenzivně věnovat přípravě projektu. Klíčové bude získání dotací, protože se jedná o nákladné úpravy. Zhruba za sto deset milionů korun. Pokud se peníze podaří sehnat, zahrada se vrátí do podoby z konce 19. století,“ doplnila kastelánka s tím, že náročná rekonstrukce by se měla uskutečnit během dvou až tří let.