Například Nezávislé sdružení občanů Adamova již podruhé povede univerzitní učitel Rudolf Rybář. Ten má vůči současnému dění na radnici jisté výhrady. „Některé aktivity současného vedení města jsou podle nás na hraně střetu zájmů. Nelíbí se nám také určité jednání Sboru dobrovolných hasičů v Adamově, konkrétně jejich profesionalita. Více budeme specifikovat v naší předvolební kampani. Zatím poodhalím jen tolik, že chceme samozřejmě dělat pozitivní věci pro město a jeho obyvatele," vyjádřil se Rybář.

Mezi adamovskými kandidátními listinami se letos poprvé objeví Strana práv občanů, která existuje dva roky. V jejím čele bude stát Kateřina Prudíková. „Původně jsem působila v ČSSD, ale na některé členy, včetně mě, jeden bývalý člen udělal podraz. Novou stranu jsme založili proto, abychom se vrátili do centra dění v Adamově. Práce pro město nás baví. A lidé nás dobře znají. Proto doufám, že budou volit podle jmen, nikoliv podle strany," uvedla Prudíková, která pracuje jako učitelka tance.

Hlavní osobností hnutí ANO 2011 v Adamově bude Soňa Bychlerová. „Mimo jiné chceme komunikovat s lidmi na základě odbornosti, slušnosti a vstřícnosti. Tak, aby dostali větší prostor ovlivnit dění v Adamově," poodhalila nová jednička hnutí.

Dotáhnout projekty

Otěže Volby pro město bude poprvé držet Jaroslav Budiš. „Můj předchůdce Jaroslav Bernášek už kandidovat nechce. A strana mě určila za lídra mimo jiné proto, že jsem jejím členem už třetí volební období. Naším cílem je hlavně pokračovat v rozjednaných projektech a dotáhnout je do konce," sdělil Budiš.

Změnu přichystala i adamovská ČSSD. Místo Miroslava Čumy bude jedničkou na kandidátce Ladislav Pozorský. „Můj předchůdce se z profesních důvodů stěhuje do Brna. V minulých komunálních volbách jsem byl na kandidátce na čtvrtém místě," vysvětlil nový lídr ČSSD.

Pozorský se chce podle svých slov zaměřit na zvelebování Adamova a nabídnout lidem možnosti, které jim chybí.

Lídrem Sdružení nezávislých kandidátů bude poprvé současný starosta Adamova Roman Pilát. „Rád bych pokračoval ve své dosavadní práci, podporoval rozvoj a lepší vzhled města," řekl starosta.

Chce také intenzivně mluvit s obyvateli v jednotlivých částech města. „Ale záleží na voličích, jestli naznají, že jsem člověk na správném místě, a dají mi k tomu mandát," uvedl Pilát. Hlavní tváří ODS bude již potřetí současný místostarosta města Jiří Němec.

A.N.F – Adamovské nezávislé fórum podruhé povede do voleb Miloš Volavý. Lídryní adamovské KSČM se popáté stane Mária Koudelová. A nováčkem na prvním místě kandidátky nebude ani Jana Novotná za KDU-ČSL.

Na podzimní komunální volby jsou už připraveni i politici v Rájci-Jestřebí. Jako nestraník za KDU-ČSL bude na předním místě kandidátky současný starosta města Pavel Perout. „Pokud nám voliči projeví důvěru, budeme pokračovat v započatých projektech. Máme na čem stavět a na co navazovat," uvedl Perout.

Sdružení nezávislých kandidátů Za rozvoj města povede nynější místostarostka Rájce-Jestřebí Romana Synakieviczová. „Ráda bych se i v dalším období podílela na rozvoji města. S klidným srdcem mohu říct, že se nám povedlo splnit téměř všechno, co jsme měli ve svém volebním programu. Nikdy bych ale sama o sobě neřekla, že svou práci dělám dobře. To musejí posoudit ostatní," domnívá se Synakieviczová.

A kdo další bude na kandidátkách v Rájci-Jestřebí na předním místě? ODS poprvé povede Monika Nováková. Lídrem SNK-Sdružení nezávislých kandidátů se potřetí stane Hana Kuběnová. A jedničkou KSČM bude popáté Antonín Hříbal.