Organizátorkou petiční akce na Boskovicku je Dagmar Drápalová z Cetkovic. „Iniciátory celorepublikové petice je skupina Islám v České republice nechceme. Vzhledem k tomu, že se ze zpráv každý den dozvídáme, jaké problémy má například Itálie s uprchlíky, tak si myslím, že bychom k tomuto problému neměli být lhostejní a měli bychom se k němu vyjádřit dříve, než bude pozdě a než nám tu budou uprchlíci například rozbíjet okna a vloupávat se do domů tak, jak se to už teď děje v jiných státech Evropské unie," řekla Drápalová.

Proto se rozhodla začít sbírat podpisy. „Zjistila jsem, že jedno petiční místo je ve Velkých Opatovicích. Začala jsem proto objíždět i obce v okolí a domluvila další petiční místa," řekla Drápalová.

Podpisové archy tak nyní lidé najdou například na několika místech: v Cetkovicích, Borotíně, Jevíčku, Sudicích, Knínicích u Boskovic, Šebetově, Světlé či Boskovicích. Obyvatelé některých vesnic se o možnosti podepsání petice dozvěděli i z místního rozhlasu.

V Sudicích najdou lidé petiční archy například v tamním obchodě. „Podepsala je i většina zastupitelů. S povinnými kvótami na uprchlíky, které by nám stanovila Evropská unie, nesouhlasíme. Myslím, že každý stát by se měl v první řadě starat o svoje lidi," řekla starostka Sudic Olga Dočkalová.

V Cetkovicích mají lidé možnost připojit svůj podpis k petici hned na třech místech. „Archy máme na obecním úřadě, v knihovně a v hostinci. Nepřipojili jsme se k petiční akci jako obec, ale samozřejmě každý za sebe. Například většina zastupitelů ale petici podepsala a já také, protože s jejím zněním souhlasím," uvedl starosta Cetkovic Petr Horák.

Petice dorazila i do Borotína. „Neorganizoval to obecní úřad, ale umožnili jsme organizátorům petice tu podpisy sbírat. Petiční archy jsme měli k dispozici v kulturním domě," přiblížil starosta Borotína Zdeněk Toul.

V Borotíně podle něj k petici připojilo své podpisy poměrně hodně lidí. „Na to, jak jsme malá obec jen s asi čtyřmi stovkami obyvatel, je tu zájem o petici relativně velký. Zatím se tu na ni podepsalo přes šedesát lidí. Ti se stavili archy podepsat třeba při cestě na poštu, ale chodili i cíleně jen kvůli petici," řekl Toul.

I on sám s peticí souhlasí. „Myslím si, že by tato akce mohla pomoci. Ozvali jsme se, i když se měly rušit pošty v malých obcích, a pomohlo to, takže i tato iniciativa by k něčemu být mohla. Alespoň budeme mít čisté svědomí, že jsme se pokusili něco udělat. Jsme klidná obec a chceme takovou zůstat i nadále, a ne se potýkat například s vyšší kriminalitou, kterou by případní imigranti mohli způsobovat," vysvětlil starosta Borotína.

Archy s podpisy bude už v nejbližších dnech z Boskovicka Drápalová posílat iniciátorům petice. „Ti chtějí mít všechny vyplněné archy pohromadě čtvrtého června, aby je mohli co nejdříve předložit vládě a Poslanecké sněmovně České republiky. Už desátého června má totiž Evropská unie jednat o zavádění povinných kvót pro uprchlíky a z dostupných zpráv to zatím vypadá, že do České republiky by jich mělo přijít více než třináct set," uvedla Drápalová s tím, že petice bude ale pokračovat i po čtvrtém červnu.

Ne všichni obyvatelé obcí na Boskovicku, kde je možné petici podepisovat, s jejím zněním ale souhlasí. „O petiční akci vím. Podle mě bychom ale měli hledat jiné řešení než to, že budeme uprchlíky odmítat. Jsou to lidé jako my a potřebují pomoc. Já osobně jsem tak petici nepodepsal," řekl například jeden z obyvatel Borotína Libor Toul.