Uvařit tu nejlepší Doubravickou polévku se snaží devět soutěžních týmů. Všichni vaří jako o život. Hlavně nezapomenout nasbírat na podzim v lese hříbky. Ty pak převařit a nechat odstát. Uvařit je spolu s bramborami, pak přidat mléko, smetanu, sůl či pepř. To je základ receptu pro slovenskou houbovou, kterou kuchtí Rudolf Tomkovič z Doubravice se svou manželkou Gabrielou. „Moje paní je původem ze Slovenska, kde je tato polévka tradičním jídlem. Společně ji vaříme už pětatřicet let. Často i pro naše známé, kterým moc chutná. Nikdo z nich ji totiž nevaří. Přitom je hodně jednoduchá," usmívá se Tomkovič.

Ještě hodit do hrnce pár koleček klobásy a za chvíli bude moci servírovat i tým, který vaří andělskou zelňačku. „Kromě lásky jsme do ní samozřejmě přidali zelí. Důležité je naložit jej na podzim, aby vykvasilo. Naší tajnou přísadou je určitý druh koření," říká Helena Jančulovová z Brna. Tonda Kříž z Doubravice vaří spolu se svojí dcerou bílou ovarovou česnečku. „Dcera dostala od přítele kuchařku a tento recept mě zaujal. Dělám ho zde poprvé, pouze jsem přidal dvě cibule navíc," vtipkuje muž.

Zanedlouho již mají všichni soutěžící dovařeno. Návštěvníkům se sbíhají sliny, u jednotlivých stanovišť se začínají tvořit fronty. Z umělohmotného talíře si pochutnávají na polévce i dvě mladé kamarádky Kamila Kubíková a Markéta Stloukalová ze sousedního Rájce-Jestřebí. „Ochutnáváme fazolovou se zelím. Je výborná. Těšíme se i na další. Ale možná právě této dáme svůj hlas," shodují se holky.

Michal Došek z Doubravice již mezitím stihl se svojí dcerou Nikol ochutnat pět polévek. „Nejvíce mi chutnala slovenská houbová. Ale všechny byly vynikající a vybrat tu nejlepší bude těžké," říká muž.

Soutěž o nejlepší polévku se v Doubravici koná už počtvrté. „Chtěli jsme, aby v našem městysi nezůstalo jenom u vaření gulášů, které jsou tady vyhlášené. Jsem rád, že akce se postupně dostává v okolí do širšího povědomí. Já mám nejraději polévku, kterou servírují příjemná děvčata," směje se pořadatel Pavel Husák.