Městské kulturní středisko Letovice nyní shromažďuje předměty do výstavní expozice. „Máme zájem například o obrazy, pohlednice a fotografie starých Letovic a místních částí, o letovickou keramiku či jiné historické poklady. Uvítáme dary i zápůjčky,“ vyzvala Letovické ředitelka kulturního střediska Jana Trubáková.

Vedení města nyní plánuje technické úpravy staré kreslírny v budově bývalé školy a chystá se objednat potřebné vybavení, jako jsou vitríny a panely. „Do konce letošního října plánujeme otevřít expozici Historie města Letovice, kde návštěvníci uvidí například keramiku nebo dokumenty o vzniku města,“ upřesnil starosta města Vladimír Stejskal.

Nebude to první pokus o založení muzea ve městě. První muzeum v Letovicích vybudovali Miroslav Dukát s Karlem Viškou v roce 1913, ale první světová válka ho zavřela. „Další snaha o vybudování muzea se datuje prvním září 1931. To zaniklo začátkem druhé světové války a úmrtím Emanuela Janouška, který shromažďoval sbírkové předměty v městem pronajatých místnostech. Některé obrazy a barokní cechovní lampy se uchovaly dodnes,“ uvedl Karel Synek z Letovic, který muzeum ve městě dlouhodobě podporuje.

Po sametové revoluci začala bývalá vedoucí kulturního střediska Marie Synková shromažďovat předměty z historie Letovic. Společně s Antonínem Žilkou se jí podařilo například zachránit loutky sokolského loutkohereckého souboru. Pro muzeum se však nedařilo najít vhodné prostory. To se změnilo až uvolněním budovy po zrušeném gymnáziu. „Snad se už letos podaří muzeum otevřít,“ doufá Synek.

JANA ŠTÉGNEROVÁ