„Stavební práce mají být hotové do osmnáctého listopadu. Nicméně provoz školy ohrožen nebude. Žáci nastoupí do školy normálně prvního září," uvedla Jaroslava Musilová z investičního oddělení blanenské radnice.

Blanenští se o letních prázdninách pustili do oprav také v dalších školách. Do té v ulici Salmova však investovali nejvíc. Nákladnější opravy se dělaly ještě v budově Základní školy Erbenova a Dvorská. Ostatní objekty se dočkaly běžné údržby. „Na Dvorské se odvodňoval školní dvůr. Na Erbence se pak dokončila nová elektroinstalace jednoho patra. Menší úpravy jsme ale nechali udělat i jinde. Na základní škole v ulici Rodkovského se například měnily dveře," dodala Jaroslava Musilová.

V Boskovicích se školáci mohou od září těšit na nový povrch venkovního hřiště u základní školy v ulici Slovákova. „Na Základní škole Sušilova jsme zaizolovali podchod, kudy dlouhodobě zatékalo. Jinak všude se dělala jako každý rok tradiční údržba, včetně malování některých prostor a výměny světel," řekl ředitel Základní školy Boskovice Vladimír Ochmanský.

V Letovicích se do žádných rozsáhlých oprav v létě nepustili. Vymalovali učebny, vyměnili tabule a opravili šatny. To v Olešnici investovali do nové učebny, cvičné kuchyně a nových dílen miliony. „Žáci se mohou těšit na zbrusu novou učebnu fyziky, na cvičnou kuchyni a na nové dílny. Dále máme nový kabinet dílen. Opravy se netýkaly jen vnitřku. Máme novou školní zahradu a učebnu pěstitelství, která je mimo školní budovu," řekl starosta Olešnice Zdeněk Peša. Stavební práce přišly na pět a půl milionu, nové vybavení učeben na milion.

Úprav se dočkala i základní škola v Cetkovicích. „Před dvěma lety jsme budovu základní školy odizolovávali a letos jsme se rozhodli opravit fasádu, která je v příšerném stavu. Jelikož se jedná o venkovní práce, stavební firma má termín dokončení až do konce října. Nástup dětí do školy to nikterak neohrozí," řekl starosta Cetkovic Petr Horák.

V Jedovnicích postupně v tamní škole opravují elektroinstalaci. Na etapy. „Letos se opravilo celé jedno patro. Jinak jsme pouze malovali učebny," uvedl starosta Jedovnic Jaroslav Šíbl.

MARTINA SPOUSTOVÁ