„Nejčastěji se zdravotní problémy z vedra a zranění týkají dětí, mladistvých a starších lidí. Za týden řešíme v průměru pět případů kolapsů,“ vyčíslila Ostrá.

UMOCNÍ PROBLÉMY

Mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková dodala, že od začátku léta museli v celém kraji záchranáři vyjíždět k 236 kolapsům i slabostem. „Nelze ale jednoznačně říct, že šlo vždy o kolapsy z horka. V mnohých případech je totiž způsobí zdravotní stav pacienta a horko může být jen další spouštěcí faktor, nikoli však zásadní,“ objasnila Kropáčková.

Ilustrační foto
Nízká nezaměstnanost. Na jedno volné místo připadají pouze necelí dva uchazeči

5
kolapsů týdně řešili zdravotníci v blanenské nemocnici v době letošních tropických veder.

Nejde jen o kolapsy, které zdravotníci musí řešit. Léto láká ven děti, které se snaží nějak zaměstnat, a tak například lezou po střechách. Mezi nejčastější zranění v létě patří podle vedoucího chirurgie z vyškovské nemocnice Petra Sadílka zlomeniny předloktí a zápěstí, ale i holeně. „Nejčastěji po pádu z kola. Mnohdy taky skáčou na trampolíně a buď špatně dopadnou, nebo si nešikovně dají pod sebe ruku, kterou si pak přisednou. Prázdniny nedávno začaly, rapidní nárůst zranění nemáme. Je to stejné jako minulé léto,“ porovnal Sadílek. Očekává, že úrazů ještě přibude.

Mezi zraněné nepatří pouze děti. Lidé se v horku posilňují alkoholem a poté také mohou přijít k úhoně. „V létě jsou časté úrazy, které zaviní vypití nepřiměřeného množství alkoholických nápojů. Jen za období od dvacátého června do dvanáctého července jsme ošetřovali 170 pacientů, u kterých byla prokázaná přítomnost alkoholu,“ uvedla Kropáčková.

TĚŽKÉ NÁSLEDKY

Některá zranění nemusí vzniknout jen neopatrností při jízdě na kole nebo po pití alkoholu. „Vybavujeme si třeba případ dívky, která se opařila při táborovém kotlíkovém vaření. Utrpěla velmi vážné popáleniny, se kterými byla po ošetření transportovaná do nemocnice,“ zmínila Kropáčková.

Ilustrační foto.
Stánkaři z center měst mizí. Stěžují si na elektronickou evidenci tržeb

Potíží z veder se lze snadno vyvarovat. „Lidé by neměli chodit na přímé slunce v čase mezi jedenáctou hodinou dopoledne a druhou odpoledne, musí dostatečně pít, používat účinné opalovací krémy a nosit pokrývku na hlavě. Určitě je vhodné při sportování v přírodě mít u sebe i mobil pro přivolání pomoci v případě potřeby,“ doporučila Ostrá.

MARIE MRÁZOVÁ