Lesní cestu už Žernovničtí jednou opravili. „Cestu už jsme v minulosti opravovali, ale už to není vůbec poznat. Je jasné, že auta s naplněnými přívěsy o hmotnosti kolem třiceti tun prostě musí cestu časem poškodit," uvědomuje si starosta Žernovníku Josef Zvěřina.

Při opravách silnice se dělníci zaměří na nejvíce poškozená místa. „Cestu také poškozuje voda. Proto do cesty zavedeme drenáže, které ji pomohou odvádět směrem, který tolik škody nenadělá. Hlavně zpevníme hliněný povrch cesty. Asfalt v tomto místě neplánujeme, protože si nemůžeme dovolit zbytečně utrácet," upozornil Zvěřina.

Dřevo těží Žernovničtí už od doby, kdy obecní lesy získali. „Všechno dřevo jsme naštěstí stihli tentokrát odvézt už na podzim. Momentálně proto plánujeme výběrové řízení na firmu, která cestu opraví. Jestli nebude mrznout, do oprav se pustíme už v únoru. Nezaberou více než týden," uvedl starosta Žernovníku Josef Zvěřina.

Z obecního rozpočtu zaplatí Žernovští za opravy lesní cesty přibližně dvě stě padesát tisíc korun. „Dotace na opravy podobných cest jsou, ale už nemáme čas čekat, jestli se žádostí uspějeme, nebo ne," dodal Zvěřina.