Výstavba centra má přijít na bezmála třiasedmdesát milionů korun. Přibližně dvaašedesát milionů pokryjí Boskovičtí z dotace a zbytek zaplatí z městského rozpočtu. Hotovo má být příští rok v červnu. „Smyslem centra je lépe připravit žáky na budoucí povolání. Díky kvalitnímu zázemí a pomůckám se zlepší například v pracovních činnostech, přírodovědných a technických předmětech,“ uvedla boskovická místostarostka Dagmar Hamalová.

Brněnská vila Tugendhat. Ilustrační foto.
Stavební skvosty jižní Moravy posledních 100 let: vily, divadla, ale i sídliště

V centru počítají s učebnou Dřevo-kovo výroby, pro elektroniku a mechaniku využijí žáci učebnu Techniky a technologií. K dispozici bude také učebna přírodovědy a venkovní učebna s řečnickým systémem a prostorem pro pěstitelské práce. Jenom vybavení centra má stát třináct milionů. „V učebnách budou například modely elektráren, soustruh, frézka, mikroskopy a řada multimediálních zařízení,“ nastínila místostarostka Hamalová.

O projektuVýstavba centra má přijít na bezmála třiasedmdesát milionů. Přibližně dvaašedesát milionů pokryjí Boskovičtí z dotace. Má žáky lépe připravit na volbu budoucího povolání. Po manuální, technické i vědomostní stránce. Hotovo bude do konce června 2019.


Součástí centra je také parkoviště pro patnáct aut. Nové výukové prostory mají využívat zejména žáci Základní školy Slovákova a další dvě odloučená pracoviště na náměstí 9. května a Základní škola Sušilova. Podle místostarostky Hamalové také další školy v regionu.

„Přesnou podobu využití centra ještě nemáme zpracovanou. Máme rok na jeho začlenění do našeho vzdělávacího programu. Budou ho využívat žáci Základní školy Slovákova a v omezené míře také dvě naše odloučená pracoviště. A rovněž další školy,“ potvrdil ředitel Základní školy Boskovice Vladimír Ochmanský.

Centrum bude stát v místech, kde město před několika lety začalo stavět sportovní halu. Stavbu však stoply technické problémy a hlavně protesty místních.

Vedle Základní školy Slovákova tak zůstala vyhloubená velká jáma. Později tam mohl stát park, nebo hřiště na tenis a volejbal. Místní nakonec dali zelenou stavbě vzdělávacího centra. To však má řadu kritiků. „K tomuto projektu jsem od začátku velmi kritický. Za mě v té lokalitě měla stát sportovní hala. Je podle mého pro místní mnohem potřebnější než vzdělávací centrum. Ve školách jsou přece vybavené dílny. Za mě jsou to vyhozené peníze, i když většinu nákladů pokryjí dotace,“ uvedl opoziční zastupitel Jiří Pevný.

Ve Veselici se poběží už pošesté krosový závod Lesempolem. Letos ho doplní i hudební festival.
Lesempolem láká na kros v krasu. Novinkou je hudební festival