Mobilní hospic svatého Martina poskytuje lékařské, ošetřovatelské, psychologické, ale i sociální služby. A to čtyřiadvacet hodin denně po celý týden. Zadarmo. „Zaměstnanci navštěvují přímo domácnosti klientů, kde vyhodnocují stav nemocného. Nejčastěji jezdí lékaři se svým týmem. Nemocnému také podávají léky na tlumení bolesti. Pro rodinné příslušníky i pacienty je k dispozici rovněž psycholog či sociální pracovník,“ rozvedla nabídku služeb Kuncová.

Mezi členy týmu patří 
v současnosti dva lékaři, tři zdravotní sestry, psycholog a také dvě sociální pracovnice. Jednou z nich je i Renata Sedláčková. Její první kontakt s hospicem svatého Martina byl přitom z pozice klienta. „Můj otec byl v posledním stadiu onkologického onemocnění. Přál si zemřít doma s rodinou. Chtěla jsem mu vyhovět 
a proto jsem kontaktovala mobilní hospic,“ popisovala Sedláčková.

Lékař a zdravotní sestra podle jejích slov přijeli hned druhý den. „Tátovi předepsali léky a řekli, že můžeme kdykoliv zavolat. Nabídli nám i pomoc psychologa či duchovního. Sestřička k nám pak jezdila denně až do tatínkovy smrti,“ ocenila práci odborníků, ke kterým se později připojila.

Začátkem června se v bošovické zoo vylíhlo mládě papouška amazoňana.
První odchov v Bošovicích: zoo si hýčká amazoňana

Na Vyškovsku zatím podobné zařízení, jako je Mobilní hospic svatého Martina v Blansku, neexistuje. „Máme oddělení dlouhodobě nemocných. Zprostředkováváme však přeložení pacientů do hospiců v Brně a Rajhradě,“ podotkla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči vyškovské nemocnice Jitka Moravová.

Blanenský hospic funguje už sedmým rokem. Zajištění služeb, které klienty nic nestojí, ale každoročně provázejí obtíže. „Jsme placení jen z Jihomoravského kraje. Ten rozděluje deset miliónů do deseti oblastí. Je to kvůli tomu, že prozatím nepatříme mezi sociální a zdravotní služby. Výkony zdravotních sester hradí pojišťovna, práci lékaře nebo psychologa ovšem nikoli. Jsme tedy zatím z velké části odkázaní na dary a charitu. Snad se to změní,“ doufá ředitelka hospicu Kuncová.

O hospicu svatého Martina· Vznikl v roce 2010.
· Spadá pod Brněnskou diecézi a Oblastní charitu Blansko.
· Funguje 24 hodin denně.
· V roce 2016 jeho služeb využilo 61 lidí.
· Letos už pomáhali 60 klientům.
· Nepatří mezi sociální 
a zdravotní služby.
· Provozovatelé to chtějí změnit a získat i vlastní ambulanci.