Největší význam má očkování pro starší lidi. „Očkovat by se měli nechat i ti, kteří trpí chronickými nemocemi, nebo se hodně pohybují ve větších kolektivech. V ordinaci máme vyvěšený seznam nemocí, při kterých je očkování vhodné," řekl blanenský praktický lékař Josef Trávníček.

O aplikaci vakcíny uvažuje například Petra Janková. „Ještě jsem se proti chřipce nikdy očkovat nenechala. Ale letos to plánuji. Nechci, aby mě tato nemoc schvátila," řekla žena. Na rozdíl od různých viróz totiž chřipka člověka obvykle upoutá na lůžko a neumožní mu běžný režim. Navíc může způsobit různé zdravotní komplikace, které právě u chronicky nemocných nebo starších lidí mohou zapříčinit i smrt.

Pro rizikové skupiny je očkování zdarma. „Pojišťovna očkování hradí lidem nad pětašedesát let a chronicky nemocným. Pro ostatní je cena zhruba tři sta korun," upřesnil Trávníček. Nejjednodušší je nechat se očkovat u praktického lékaře, ale je to možné také v očkovacích centrech. Podle Trávníčka zájemců aplikaci vakcíny přibývá. „Sice by jich mohlo být ještě mnohem víc, ale zaznamenali jsme větší zájem než dřív," dodal lékař.

Očkovací vakcína je každý rok jiná. „Sestavuje se podle toho, jaká varianta chřipky se v daném období nejvíce vyskytuje. Člověk by měl být chráněný za dva týdny od podání vakcíny. Ochrana sice není stoprocentní, ale riziko onemocnění může výrazně snížit," upřesnila praktická lékařka Veronika Kultová, která působí v Kunštátě.