Demoliční práce však v těchto dnech zabrzdila hnízdící kolonie jiřiček. „Při demolici staré výrobní haly narazili dělníci na hnízda jiřiček. Po poradě s odborníky jsme v této části areálu demolici pozastavili. Pokračujeme jinde. Na tato místa se těžká technika vrátí až poté, co jiřičky vyvedou z hnízd mladé," řekl ředitel společnosti Eden Europe Zbyněk Husák.

Podle Husáka však hnízdící ptáci výstavbu nové výrobní haly zásadně neohrozí. Ta má stát do tří let. „Museli jsme přepracovat harmonogram demoličních prací. Ten se pochopitelně prodlouží, ale stavbu nové výrobní haly to s největší pravděpodobností neovlivní," dodal Husák.

Jan Auer z České inspekce životního prostředí poznamenal, že letos přiletělo jiřiček méně, než obvykle. „O to důležitější je, umožnit jim, aby vyvedly mláďata. Jeden pár mívá čtyři až pět vajíček. Jiřičky jsou užitečné, protože se živí také bodavým hmyzem. V jejich neobydlených hnízdech sídlí vrabci, těch v poslední době také ubývá. Když firmy plánují demolice, měly by myslet i na takovéto věci," řekl Auer.

Jiřička obecná se u nás zdržuje od dubna do září. Na zimu migruje do jižní Číny a jihovýchodní Asie. Podobně jako ostatní druhy vlaštovkovitých se také jiřička obecná živí hmyzem. V její potravě převládají mouchy, mšice a létající mravenci.