„Nová zahrada se mi moc líbí. Děti se mohou učit venku. Bude to pro ně určitě zajímavé. Dřív bylo toto místo nevyužité,“ řekla Martina Dvořáková z Kunštátu. Do tamní školy chodí dva její synové.

Z neudržovaného zákoutí vytvořili Kunštátští za pomoci sponzorů, dětí a rodičů zahradu, kterou v pondělí dopoledne slavnostně otevřeli. Ke Dni Země. „Zahrada je pěkná a doufám, že jednou bude nejlepší na světě,“ zahájil s úsměvem slavnostní ceremoniál ředitel školy Vratislav Sedlák.

Start před dvěma lety

Podle Sedláka začali zahradu Kunštátští upravovat zhruba před dvěma lety. Přivezli několik kusů pískovců z okolních lomů, postavili zídku z opuky a zasadili vinou révu. Plácek za školou zpestřily také dva rybníčky a dřevěný altán. „Před dvěma lety jsme Den Země oslavili skromně. Zasazením borovice na počest básníka a čestného občana Kunštátu Ludvíka Kundery. Loni jsme zasadili javor jako poděkování kunštátskému rodákovi. Jean-Antoine Rehurek dlouhodobě naši školu podporuje. Letos otevíráme nádhernou zahradu a také zasadíme strom. Na památku básníků Františka Halase a Klementa Bochořáka. A také redaktora Jana Halase,“ dodal Sedlák s tím, že ještě u altánku odhalí dřevěnou plastiku sovy.

Do většího z rybníčků vypustili školáci v pondělí několik rybek. „Doufám, že se vám u nás bude líbit. A kluky rybáře prosím, aby se o rybník starali a v zimě vysekávali led,“ řekl jeden z kunštátských učitelů Ladislav Dostál.

Výuka i relax

Právě Dostál, koordinátor environmentální výchovy, je hlavním iniciátorem úpravy kunštátské školní zahrady. A také architektem. „Děti jsme při výuce chtěli dostat trošku blíž přírodě. Za školou byl nevyužitý prostor, tak jsme z něj udělali zahradu. Je to z části místo pro relax, výuku a svým způsobem i galerie pod širým nebem. Super je, že se na tom všem podílely samy děti. Třeba finální podoba zeměkoulí se jim moc povedla. Namalovaly je podle atlasů barvami opravdu parádně,“ dodal Dostál. Na nápad postavit zeměkoule do zahrady přišel při procházce v ulicích francouzské Marseille, kde podobné plastiky stály.

V budoucnu do zahrady Kunštátští doplní sloup pro čapí hnízdo, ptačí budky, klády z různých druhů stromů, naučné tabule o biotopech a také další kameny. „Díky zeměkoulím a informačním tabulím si děti rozšíří obzory v zeměpise. Ve stejném duchu chceme pokračovat i v přírodopise,“ poznamenal Dostál.