Návštěvníci zámku si udělají představu o různých oblastech života ve středověku. „Na osobnostech pánů z Kunštátu ukážeme vybrané fenomény života ve středověku – máme tady místnosti věnované stavbě hradů, duchovnímu životu, válce i morové epidemii. Pokusili jsme se totiž i o rekonstrukci tehdejšího špitálu," přiblížil kastelán kunštátského zámku Radim Štěpán.

Expozice je ale věnovaná i zemskému zřízení, ve kterém měli páni z Kunštátu vysoké funkce. Nevynechává ani jejich každodenní život. „Věnujeme se například zámecké kuchyni. Lidé uvidí, co se vařilo a jak se to vařilo," upřesnil Štěpán. Téma poslední prohlídkové místnosti nové trasy je Poděbradský epilog věnovaný potomkům krále Jiřího z Kunštátu a z Poděbrad.

Nová prohlídková trasa vznikla v souvislosti s letošním Rokem pánů z Kunštátu. Ten je navíc součástí dlouhodobějšího projektu Po stopách šlechtických rodů. „Je to už tradiční projekt Národního památkového ústavu. Každý rok se ve spolupráci s ministerstvem kultury vyhlásí téma, které v daném roce naplňujeme," objasnila Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu. V minulých letech to byl například Rožmberský rok, Pernštejnský rok nebo Rok francouzské kultury.

Autorem architektonického návrhu nové expozice na kunštátském zámku je Martin Hrdina, architekt, designér a návrhář interiérů.

PAVLA HLOUŠKOVÁ