K nálezu došlo náhodou. „Jednou začas obcházím prostory patřící k zámku, jestli se něco neuvolnilo na budovách a neleží to kolem. Je potřeba prohlédnout okolí i proto, aby se u historického objektu nepovalovaly odpadky. Když jsem vedle cesty viděl nejprve jen dva železné předměty, napadlo mě, o co půjde," popsal okolnosti nálezce Jan Celta.

Vzápětí informaci dostala policie a pyrotechnici, kteří munici z druhé světové války odvezli. Obnažené hlavice překvapivě z hlíny vyčnívaly. „Nejspíš je objevil nějaký hledač pokladů s detektorem. Pravděpodobně zpanikařil a utekl," uvedl kunštátský kastelán Radim Štěpán.

V návaznosti na událost se uskutečnila jednání s městem, s policejním i s krajským krizovým štábem. Všichni se shodli, že jde o ojedinělý nález a nepředpokládá se, že by zde bylo munice větší množství. Nicméně zámek je cílem turistů i procházek místních, domněnku je lepší si proto potvrdit průzkumem. Webové stránky města a zpravodaj přinesly spolu s informací o nálezu i výzvu amatérským detektorářům, že se průzkumu mohou zúčastnit. Zadaný specializované firmě by totiž pro město znamenal několikamilionovou investici.

Na výzvu zareagovala společnost Archeo Moravia. Jde o občanské sdružení, jehož členy jsou zájemci o historii odhalující ji právě pomocí detektoru kovů. Jedním z jejich cílů je vytvoření muzea specializovaného na nálezy detektorářů a představení tohoto koníčka veřejnosti. Spolupracují také s archeology a dalšími muzejními zaměstnanci.

Se zástupci Archeo Moravie se v úterý uskutečnilo v Kunštátě první jednání. „Průzkum povede občanské sdružení, díky tomu nemusíme shánět jednotlivce. Nález munice z druhé světové války považujeme za ojedinělý, očekáváme proto spíše nálezy například z trojího obléhání Kunštátu v předchozích stoletích. Půjde o systematický výzkum zaměřený na historické artefakty a zaštítí ho některá odborná instituce, jako je Archeologický ústav Akademie věd, Národní památkový ústav nebo některé muzeum. To ale ještě není upřesněno," uvedl Štěpán.

Prohlédnuta bude zhruba desetihektarová obora kunštátského zámku, kterou má ve vlastnictví město. „Dohoda se teprve vytváří, ale akce by neměla nepřiměřeně zatížit rozpočet města. Průzkum bude probíhat v určitých etapách, s první předběžně počítáme 28. a 29. listopadu. Vzhledem k rozloze obory a počasí o další uvažujeme až na jaře," prozradil starosta Zdeněk Wetter.

V souvislosti s nálezem je v plánu ještě beseda se žáky základní školy. „Veřejnost jsme už informovali na webových stránkách města a v našem zpravodaji. S ředitelem základní školy jsme ještě domluveni na besedě pro děti, rádi bychom ji stihli do konce roku," doplnil kunštátský starosta.

Pozůstatky zbraní a střeliva z druhé světové války jsou na Blanensku poměrně časté. „Jde zhruba o dvacet až třicet nálezů ročně. Německý protipancéřový granát byl například ohlášen i v květnu v lese u Petrova, jiný v říjnu ve Skalici nad Svitavou. Často se nachází také nábojnice různých ráží," uvedl blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek.

ANDREA ŠRÁMKOVÁ