„Aplikaci si do svého telefonu mohou zdarma nainstalovat všichni uživatelé systémů Android nebo iOS," uvedl mluvčí města Boskovice Jaroslav Parma.

Aplikace s názvem Boskovice má sloužit především turistům a návštěvníkům města. Pro Boskovice ji zdarma vyvinula společnost, která provozuje také multimediální tabule na Masarykově náměstí. „Aplikaci jsme vyvinuli jako náhradu za informační tabule. U těch se totiž turisté sice zastaví a poslechnou si audionahrávku k jednotlivým památkám, ale než dojdou až na místo, zapomenou, o čem nahrávka byla. Díky aplikaci si přímo u památek mohou přečíst nebo poslechnout informace, které je zajímají," vysvětlil účel aplikace jednatel společnosti Miroslav Mašek.

Nabídka informací je poměrně široká. „Praktické například je, že když se člověk ztratí někde v Boskovicích a neví, co se v jeho okolí nachází, aplikace je schopná navigovat ho k nejbližším památkám," podotkl Parma.

Kromě mapy s památkami jsou v aplikaci též tipy na výlety, otevírací doba památek, jejich internetové stránky nebo telefonický kontakt. „Až se aplikace zaběhne, chceme oslovit i místní podnikatele a přidat do mapy třeba restaurace, hotely a podobně," plánuje Mašek.

Nyní lidé v aplikaci najdou jedenadvacet turistických lokalit přímo z Boskovic a dalších deset tipů na výlety mimo město. Ke každému z nich si uživatel může vyhledat fotografii, historii a praktické informace. Součástí některých z nich je i audionahrávka. „V mobilu jsou texty o něco delší než na informační tabuli. Čtou je známí herci, a tak jsme je trošku prodloužili, aby byli pro návštěvníky atraktivnější a přínosnější," dodal Mašek.

MARIE JAHODOVÁ