V minulosti v ní Křtiny získaly několik barevných stuh v různých odvětvích. Zlatá stuha za vítězství v krajském kole jim však dosud unikala. „Každý starosta má nějaký sen. Já chtěl uspět v soutěži Vesnice roku. A to se nám povedlo. Porota ocenila, že ve Křtinách táhneme za jeden provaz. Spolky, farnost, lesní podnik i úřad," okomentoval úspěch křtinský starosta František Novotný.

Slavnostní vyhlášení krajského kola bylo v obci Rudka na Brněnsku. „Obec Křtiny při své rozsáhlé prezentaci prokázala jasnou koncepci svého rozvoje. Zejména kvalitní práci s mládeží, příkladnou spolupráci s rekordním počtem místních spolků. Výjimečnou aktivitou je spolupráce se Školním lesním podnikem Mendelovy univerzity v Brně a s farností, která reprezentuje významné poutní místo," uvedli zástupci poroty.

Knihovna ve Křtinách na Blanensku.
Káva, knihy či palanda. Křtinští otevřeli literární kavárnu

Vesnice roku 2017, Jihomoravský kraj
Zlatá stuha (za celkové vítězství v krajském kole) – Křtiny (okres Blansko)
Bílá stuha (za činnost mládeže) – Morkůvky (okres Břeclav)
Zelená stuha (za péči o zeleň a životní prostředí) – Drásov (okres Brno-venkov)
Modrá stuha (za společenský život) – Vedrovice (okres Znojmo)
Oranžová stuha (za spolupráci obce a zemědělského subjektu) – Nová Lhota (okres Hodonín)

Z Blanenska letos soutěžily ještě Drnovice a Petrovice. Z Vyškovska pak Otnice. Na žádnou ze stuh však tentokrát nedosáhly. Drnovičtí však dostali Zlatou cihlu v kategorii C za stavbu mola nad vodní nádrží na návsi a diplom za kvalitní květinovou výzdobu v obci. Diplom mají i Křtiny za moderní knihovnické a informační služby. Otničtí získali mimořádné ocenění za udržování venkovské pospolitosti.

Křtiny postoupily do celostátního kola. Výsledky organizátoři soutěže vyhlásí 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Koná se už od roku 1995.

V minulosti ji už vyhráli dva zástupci z Blanenska. V roce 1999 Olešnice a o rok později Sloup. „Myslím si, že v celostátním kole budeme ostatním obcím důstojným soupeřem. Mám radost, že se nám letos podařilo postavit z vlastních prostředků dvě víceúčelová hřiště, která budeme zanedlouho otvírat u naší základní školy," uzavřel starosta Křtin František Novotný.

Zámecký park v Blansku.
Do klidové zóny po Dukle tečou miliony. Úpravy zámeckého parku město nechystá