Zápach, hluk a ucpaná silnice. To všechno má podle některých lidí na svědomí hospodář Karel Krejčí, který chová krávy na blanenském sídlišti Písečná. Mnoho sousedů si však na život poblíž jeho stavení zvyklo a dokonce si k němu rádi chodí pro domácí mléčné výrobky. Podnikatel chtěl dlouhodobě vyhrocenou situaci vyřešit přestěhováním, ale nakonec nesehnal vhodný pozemek, takže problém trvá dál.

Stížnosti lidí jsou už několik let stejné. „Nejhorší to je v létě, kdy krávy z pochopitelných důvodů nejvíc smrdí. K tomu se přidává velké množství hmyzu, který nám pak létá i po bytě a sedá na naše jídlo. Ale to je částečně sezónní záležitost. Nejvíc mně i celé mé rodině vadí, že nás každý den brzo ráno budí nesnesitelné bučení. Pořád nedovedu pochopit, jak může vedení města něco takového tolerovat," posteskla si žena, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce Blanenského deníku Rovnost jej však zná.

Krejčí chová kolem patnácti krav. Jsou ustájené v původních chlévech, které stavební úřad zkolaudoval jako kravín.

Vedle areálu provozuje kosmetický salón Ladislava Hlaváčová. „Mimo dalších věcí nám vadí, že soused často jezdí traktorem s vlekem, takže zablokuje velkou část silnice. Auta pak nemají kde parkovat. Na zápach si stěžují i některé klientky, takže můžu být ráda, že jsou spokojené s mými službami a nechodí raději někam jinam," nechala se slyšet majitelka Salonu Ladka.

Krejčí některým výtkám stále nerozumí. „Situace možná vypadá tak, že mé podnikání vadí všem okolo, ale když se jich zeptám, tak se ukáže, že se jedná o jednotlivce. Je zajímavé, že jiné zvuky nikomu nevadí, přitom odborníci před pár lety nezávisle na mně změřili, že i děti svým křikem vydávají daleko větší hluk," oponoval chovatel.

Někteří sousedi už si na přítomnost krav poblíž bydliště zvykli. „Já mám okno přímo naproti. Před pár lety jsem spíše protestovala, ale dnes jsem za to vlastně ráda. Bučení kladu na stejnou úroveň jako třeba psí štěkot a na ten taky nikdo nenadává. Pocházím z vesnice, mě nějaká ta moucha nerozhodí. Nejen já, ale i mnoho mých známých chodí k panu Krejčímu pro čerstvé mléko, které se s tím v obchodě nedá srovnat," ocenila žena, která si nepřála zveřejnit své jméno.

To připomíná i podnikatel sám. „V médiích se neustále objevují zprávy o tom, kolik škodlivin obsahují potraviny, které jsou běžně k dostání v různých supermarketech. Já nabízím čistě přírodní mléčné výrobky, u nichž mají záruku nejvyšší kvality. A mnoho lidí této nabídky rádo využívá," řekl Krejčí.

Přesto ví, že některým jeho sousedům krávy poblíž domova vadí. „Někteří lidé zapomínají na to, že náš statek tady stál dříve než sídliště. Jednu dobu situace zašla tak daleko, že jsem se rozhodl přestěhovat jinam. Jenže těsně před uzavřením smlouvy jsem se dozvěděl, že žádný z vybraných pozemků nakonec nezískám a o stavební povolení jsem přišel," vysvětlil Krejčí.

S tím souhlasí i Jiří Kouřil z oddělení územního plánování a regionálního rozvoje při stavebním úřadě v Blansku. „Nevzpomenu si na přesný důvod, ale je pravda, že o stavební povolení jednou přišel. Následovalo řízení, které se protáhlo na několik měsíců, protože se případ znovu a znovu projednával," popsal tehdejší situaci.

Přímo na stavební úřad dříve chodily stížnosti na podnikatelovo jednání. „Samozřejmě to může částečně být i počasím, ale situace se v tomto ohledu uklidnila. Za posledních pár měsíců nás v této záležitosti nikdo nekontaktoval," dodal Jiří Kouřil.