Židovskou čtvrtí běží dva chlapci oblečení v tričkách se skautským znakem. „Hledáme nějakou měděnou hlavu. Ale nemůžeme ji najít," hlásí kluci. Nakonec se ukáže, že měli v časovém limitu nalézt pamětní desku zemského rabína Abrahama Placzka, která byla loni odhalena na židovském obecním domě. Těžký úkol pro někoho, kdo je v Boskovicích poprvé. „Nezvládli jsme to," uznávají chlapci a vrací se za kamarády ze čtyřčlenné soutěžní hlídky, kteří na stanovišti ve farské zahradě plní další úkoly. Se svým výkonem v náročné soutěži jsou ale jinak spokojení. „Různorodých úkolů je hodně a v tom vedru jsme nachodili aspoň deset kilometrů. Z dvanácti stanovišť jich zatím máme za sebou osm," říká mluvčí hlídky tvořené chlapci z Čeložnice a Kostelce u Kyjova Michal Zbořil.

Stanoviště ve farské zahradě má název Hledání informací. „Soutěžící musí uhodnout tajenku. A to díky otázkám, které se týkají židovského města. Všechny odpovědi najdou v brožurce, kterou jim dáváme. Ale mají na to vymezený čas, takže to není tak jednoduché. Navíc hledají v terénu pamětní desku podle obrázku, který jim ukážeme," vysvětluje úkol rájecká skautka Helena Krejčí. Boskovickým totiž pomáhají s organizací i skauti z okolí.

Cílem celého závodu je získat co nejvíc bodů za plnění úkolů. O to se snaží také Svišti z Vysočan. „V Boskovicích to známe, takže to pro nás není tak náročné. Chození je hodně, takže to časově úplně nestíháme, ale je to pěkně nachystané," hodnotí za šestičlennou skupinu chlapců šestnáctiletý Lukáš Hynšt.

Skauti si musí poradit se vším možným. Základnu mají ve westernovém městečku a už v předvečer závodu prokazují, že se o sebe umí postarat. Třeba tím, že si na ohni sami uvaří večeři. Natáčejí také video o své hlídce a jejím odeslání do minulosti. Vše se promítá v letním kině. V sobotu plní úkoly ze zdravovědy. Luští šifry a různé hlavolamy. Určují azimut, orientují se v mapě. Staví přístřešek pro nouzové přenocování v lese. Poznávají stromy, nerosty, prokazují manuální zručnost. Hodně důležitá je vzájemná spolupráce.

Poštolky ze střediska Podyjí Znojmo v Boskovicích občas trochu bloudí, ale hlavu kvůli tomu neztrácejí. „Máme mapu a oddílovou GPS, takže to zvládáme. Vyhrály jsme okresní kolo, ale tady je to těžší, delší trasa, více úkolů a větší konkurence, navíc velké vedro. Ale jsme moc spokojené, poznáme se i s dalšími skauty a překonáváme svoje fyzické hranice," směje se čtrnáctiletá Anna Přítulová. Děvčata mají také jasno v tom, k čemu jsou podobné závody a příprava na ně dobré. „Kdybychom viděly, že na ulici někdo zkolaboval, umíme poskytnout první pomoc. Poradily bychom si, kdybychom zůstaly nějak zaseknuté v lese," shodují se dívky.

Soutěžící prověří i krizová situace. Stanoviště je na stylovém místě – v krytu civilní ochrany na ulici Svatopluka Čecha. Náhlý chlad a nevětraný vzduch v podzemí navozují tísnivou atmosféru. Ocitáme se v tajném řídicím centru společnosti CERN. Najednou začíná nepříjemně hlučet a blikat červený alarm. „Honem, máte deset minut na rozšifrování kódu. Jsme napadeni zvenčí, musíme odvrátit autodestrukci," křičí vědci z CERNu v bílých pláštích. Skauti tak horečně luští sudoku, skládají puzzle, snaží se rozluštit šifry. „Dělejte, já zde nechci zemřít," stupňují napětí muži v bílých pláštích. Jeden z nich, jinak Jan Pohl z boskovického skautského oddílu Nibowaka, vysvětluje, že data jsou potřeba nejen pro záchranu řídicího centra, ale také pro návrat do roku 2015. Ještěrky z Brna přiznávají, že krizová situace jim dala zabrat. „Vůbec jsme netušily, co nás čeká, úplně jsem se bála, co tam s námi chtějí dělat. V krytu byl divný vzduch, na vyluštění kódu bylo málo času, u toho ten alarm a ještě na nás křičeli. Tento úkol se nám moc nepovedl," hodnotí za skupinu děvčat patnáctiletá Anna Szewieczková.

Vše končí dobře. „Skauti se přenesli do roku 1898, aby našli vynálezce Nikolu Teslu a pomohli mu dokončit stroj času. To se povedlo a všichni se vrátili zpět do současnosti," dodává hlavní organizátor krajského kola Svojsíkova závodu Boris Láník.

Program končí v neděli polní mší a vyhlášením výsledků. Krajského kola Svojsíkova závodu, jehož první ročník se konal už v roce 1946, se zúčastnilo 238 skautů a skautek. Všech dvanáct stanovišť dokázala obejít asi polovina z osmatřiceti hlídek. Do celostátního kola v dívčí kategorii postupuje hlídka Pocem a zopakuj to z Jedovnic, v chlapecké kategorii zvítězili Vlci z Křtin.