Skupina nadšenců klub založila jako dobrovolné nepolitické sdružení. „Inspirovali jsme se jinými městy a v roce 1995 založili náš klub. Chtěli jsme poukázat na historii Boskovic a připomínat ji lidem," vysvětlil zakládající člen klubu Jiří Bušina. Sdružení má nyní asi sto třicet členů, kterým je v průměru šedesát let. „Snažíme se získávat nové členy, ale většinou jsou to starší lidé," doplnil Bušina.

Klub pořádá například výtvarné, literární a dramatické soutěže pro děti a mladé lidi. Jeho členové vybudovali naučnou stezku židovským městem a další naučné stezky okolím Boskovic, ke kterým napsali i cizojazyčné brožury. Vydali také několik publikací, jako například Židovská čtvrť v Boskovicích nebo Lidové písně, pověsti a dětské hry z Boskovicka. Díky klubu je v Boskovicích busta malíře Otakara Kubína či pamětní desky věnované obětem náletu z pátého května 1945 i odsunutým židovským spoluobčanům.

Vedení Boskovic si aktivit klubu váží. „Jeho činnost je pro město velmi prospěšná. Členové připomínají významná výročí a osobnosti z Boskovic i okolí. Výsledkem jejich aktivit je třeba památník umělce Otakara Kubína nebo zpřístupnění židovské rituální lázně mikve nedaleko synagogy. Je toho však daleko víc. Jsme vděční za to, co pro město dělají. Každoročně je finančně podporujeme granty, přispíváme jim třeba na vydávání Vlastivědných listů. Nyní jsme také vypomohli s přípravou jejich výroční akce," popsala místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Klub přátel Boskovic oslaví dvacet let svého fungování ve středu v Boskovicích. „Od čtyř hodin všechny zveme do kina, kde si připomeneme, co se nám od vzniku podařilo udělat. Budeme promítat videa a fotky. Připravíme také panelovou výstavu," dodal Bušina.

KLÁRA GROMSZKÁ