„Tento keltský svátek vítal příchod nového roku. Keltové při něm obětovali bohům a rozmlouvali s mrtvými. Věřili, že duše zemřelých se vracejí na zem a živíý mohou navštívit podsvětí," uvedl Václav Horák, vedoucí sdružení Keltoi, které letovický archeopark provozuje.

Na benefiční akci, která měla přispět na obnovu zchátralého skanzenu, dorazilo v sobotu po druhé odpoledne několik desítek lidí. Střelbu z luku si na louce mezi keltskými chýšemi vyzkoušel například Zdeněk Zeman z Blanska. „Pár let jsem tady nebyl. Do Isarna jsem jezdil na historické řeže jako bojovník. Bylo to tady super. Hodně mě zaskočilo, jak skanzen zchátral. Vím že tady byly nějaké potíže a změna provozovatele," poznamenal muž.

Podle něj by stálo za pokus zašlou slávu Isarna oprášit. „Jezdilo sem hodně lidí a akce byly zajímavé. Já sám mám odsud nevšední zážitky. Jednou mi při bitvě polský bojovník propíchl kopím ucho. Ne vážně, je velká škoda, že Isarno zchátralo. Byl bych moc rád, kdyby se to tady zase nastartovalo," dodal Zeman.

Úspěch u diváků mělo vystoupení členů historické skupiny. Ta příchozím představila chladné zbraně - nože a meče. A také několik adrenalinových soubojů muže proti muži. „Dýka byla v rukou bojovníka velmi nebezpečnou zbraní. Dokázala nejen skvěle krájet maso ale i lehce zabíjet," poznamenal jeden z bojovníků Jan Žabák Skřivánek.

Po ukázkách bojového umění přišlo na řadu vystoupení hudebníků. Děti se mohly projíždět na koních, sledovat práci kovářů nebo si zastřílet z luku. „Podobných akcí na podporu obnovy Isarna jsme letos udělali několik. Snažíme se ho postupně opravovat, ale jde to pomalu. Nemáme peníze ani dost dobrovolníků. Nevím, co bude. Jestli s námi město bude počítat dál, nedokážu odhadnout. Je po volbách a nové vedení města ještě není," řekl Václav Horák ze sdružení Keltoi.