„Hledali jsme krásné prostory na venkovní cvičení. Volba padla na Lysice a jsme moc rádi, že jsme se s vedením zámku domluvili a můžeme cvičit v tak pěkném prostředí," uvedl Petr Novotný, vedoucí brněnského klubu Kensel Dojo, který měl organizaci na starosti.

Do Lysic přijela trénovat dokonce hlava školy Takanori Kajiya. „Je to dvanáctý dědic tradice školy v pořadí, jeho účast na semináři je pro nás velkou ctí," doplnil Novotný.

Škola je typická tím, že se v ní používají dva meče. Jak se s nimi dá zacházet, to mohli návštěvníci zámku obdivovat například při cvičení zvaném nito seiho. „Odpolední ukázky cvičení v zámecké zahradě byly veřejné. Zařadili jsme je do programu japonských dnů, které jsme uspořádali od úterý do neděle," řekla lysická kastelánka Martina Rudolfová.

Zájemci viděli také různou čajovou keramiku, bonsaje, ikebanu, kokedamu nebo tradiční čajový obřad. „Vystavili jsme rovněž zvětšeniny historických fotografií ze sbírky hraběte Erwina Dubského, který je v devatenáctém století přivezl z Japonska," dodala Rudolfová.

Program doplnilo představení Malého divadla kjógenu z Brna. Herci pobavili diváky dvěma japonskými fraškami. Kjógen jako komická divadelní forma se nepřetržitě provozuje už od dvanáctého století a jako žánr je zařazen na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.