Muž, který se dlouhá léta zabývá výrobou replik pravěkých nástrojů, jim tentokrát přiblíží mladší dobu kamennou. „Přednáška začíná ve tři hodiny odpoledne a je letos už druhá v pořadí. Při té první se Petr Rajnoch věnoval starší době kamenné,“ řekla lektorka Kateřina Jelínková z Domu přírody Moravského krasu. Vstupné je sedmdesát korun.

Dodala, že beseda bude doplněná řadou praktických ukázek a výrobních postupů. „Příchozím například ukážu, jak se vyráběly zbraně z pazourku nebo kostí. V neolitu zabrousíme k výrobě první keramiky a oděvů. Chybět zřejmě nebude ani ukázka rozdělávání ohně na způsob pravěkých lovců. To mělo minule velký úspěch. Uvidím, jaké přijde publikum. Možná se k něčemu z předchozí přednášky vrátím,“ řekl muž, který žije v Rajhradě.

V současnosti pracuje také na pravěkých nástrojích, jež budou součástí nové expozice v Muzeu Blanenska. Dodal, že pravěcí lovci byli velmi vynalézaví a odolní. „Představte si, že dokázali přežít i několik zlomenin ve svém životě. Bez lékařů, bez úlevy od bolesti. Jejich rozumové schopnosti musely být stejné jako naše. Zkuste posadit neandertálské dítě k počítači a brzy se na něm naučí vše potřebné,“ uvedl.